Hírek

2015.05.03. 18:48

Felmondta a biztosító a lakásbiztosításunkat - indok nélkül

Székesfehérvár - Felmondta a biztosító a lakásbiztosításunkat, szerintem azért, mert többször is kellett fizetniük az elmúlt években. Huszonöt éve vagyunk az ügyfelük, nem tartom elegánsnak ezt a viselkedést. Érdekli a történet?

Zsigó Ferenc

Érdekelt.

A nyugdíjas házaspár évtizedek óta él a Ligetsoron, házuk elmúlt ötven éves, az utóbbi években kétszer is volt náluk csőtörés.

– Közel százezret fizetett a biztosító 2011-ben, aztán rá két évre udvari csőtörés is volt nálunk, akkor 30 ezer forint kártérítésben egyeztünk meg. Aztán volt egy 25 ezres üvegtörésünk 2012-ben, egy viharkár a garázsnál (27 ezer), egy villámcsapás nyomán tönkrement a tévénk, ezért 30 ezret fizettek, tavaly pedig eltörött a feleségem keze, ennek kapcsán 22 ezret kaptunk – mesélte a múlt héten a férfi, aki feleségével együtt jött be szerkesztőségünkbe, s azt is elmondta, hogy a szerződés értelmében 33 ezer forint éves díjat fizetnek a biztosítónak.

Ha nagy a kár - mint például egy tűz esetén - , a tetemes kártérítés után az ügyfél a nyilvántartásban káros státuszba kerül
Fotó: Archív (Illusztráció)

– Kérem, ne írja meg a nevünket, nem ez a lényeg. Szerintem tipikus ügyről van szó, legalábbis ez derült ki, amikor felhívtam az ügyfélszolgálatot és magyarázatot kértem a felmondásra. Egyeztettük a kifizetéseket, és kiderült, hogy sokkal többe kerültem nekik az elmúlt négy évben, mint amennyit a díjak formájában befizettem. Ismerőseimtől is hallottam, hogy a biztosítók az úgynevezett „káros” ügyfelekkel hasonlóan viselkednek. Nem szeretik, ha sokat kell fizetniük – mondta a férfi.

Az elmúlt év nyarán már érkezett szerkesztőségünkbe hasonló panasz, de akkor – egyedinek gondolván az esetet – nem foglalkoztunk a történettel. A nyugdíjas házaspár megkeresése azonban igazolta: többekkel is megeshet, hogy a jogszabályi lehetőséget kihasználva indoklás nélkül felmondja szerződésüket a biztosító.

Megkeresésünkre a Magyar Biztosítok Szövetsége (MABISZ) kommunikációs főosztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a biztosítási szerződés polgári jogi szerződés, amelynek kereteit a Polgári Törvénykönyv határozza meg. E szerint a szerződést a biztosítási évfordulón bármely fél, indoklás nélkül felmondhatja.

– Ez a gyakorlatban igen sokszor előfordul – mondta Gilyén Ágnes. – Gondoljunk csak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampányra. Volt olyan év, amikor 1,5 millió autós ügyfél mondta fel a kgfb-szerződését évfordulós váltással, mivel egy másik társaságtól kedvezőbb ajánlatot kapott. Még az elmúlt őszi kampányidőszakban is 275 ezren mondták fel a kgfb-szerződésüket, holott az egyes társaságok ajánlatai között egyre kisebb a díjkülönbség.

– Az ön által vázolt esetben a biztosító élt a felmondás jogával. A lakásbiztosítási piacon 15 biztosító közel 40 féle ajánlata közül lehet választani, így az ingatlantulajdonosoknak lehetőségük van más biztosítónál szerződést kötni. A biztosítónak nem kell indokolnia – mint ahogy az ügyfélnek sem –, hogy miért mondja fel a szerződést. A felmondásnak sokféle oka lehet, például portfólió-átrendezés, vagy egyéb ok. Tömeges felmondásokról – eltekintve a kgfb-piactól, ahol jellemzően az ügyfelek mondják fel a szerződéseket –, nincs tudomásunk – tájékoztatott Gilyén Ágnes.

A nyugdíjas házaspár történetének slusszpoénja, hogy ajánlatot kértek a másik társaságtól, és kaptak is, méghozzá hasonló kondíciókkal, jóval olcsóbbat.

– Megkötjük, hiszen öreg az épület, ahol lakunk, és kell a biztonság, de lehet, hogy pár év múlva megint úgy járunk, mint most – mondta az idős férfi.


Bevétel és kiadás

Tóth Sándor, a Baleseti Kártérítés Kft. ügyvezetője szerint a biztosítók máig nem heverték ki a 2008-as válságot. Akkor közel 50 százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni áraikat a társaságok, s a csomagárak folyamatos, lassú emelése azóta is tart. Ugyanakkor, ha a díjakból nem tudják finanszírozni a kárkifizetéseket, akkor fordul elő, hogy a határnap előtt felmondják a szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!