Hírek

2015.03.19. 15:23

Félpályás lezárások a 62-es út felújítása miatt

Székesfehérvár – A Székesfehérvár és Dunaújváros között közlekedők a menetidő emelkedésével számoljanak.

Tribolt Lajos

A jó idő beálltával folytatódik a 62-es út felújítása. Még három helyen kell az útalapot megépíteni, illetve a seregélyes előtti rácsatlakozást az elkerülő útra. A munkálatok miatt megszaporodnak a félpályás lezárások, ezért a menetidő emelkedésével kell számolni. Később még az egész út kap egy úgynevezett kopó réteg aszfaltot, ezért a lezárások folyamatosak lehetnek a beruházás nyári átadásáig.

Hazánkban először alkalmazza teljes főúti hosszban egy beruházás során a NIF Zrt. a helyszíni hideg remix eljárást. A 62. sz. főút Dunaújváros és Székesfehérvár közötti 21,03 kilométer hosszú szakaszon 11,5 tonnás burkolat-megerősítését, és szélesítést végeznek.

A technológia előnye, hogy egy új úttal egyenértékű, de háromszor hosszabb élettartamú pályát kapnak, fele annyi munkaidővel, 100 százalékos újrahasznosítással, környezetbarát módon. A hagyományos technológia alkalmazásával átlagosan 2 hónap alatt készül el egy 1 km-es útszakasz 11,5 tonnás burkolaterősítés, szélesítéssel, míg a hideg remix technológia segítségével ez az idő 1 hónapra csökken. A hideg remix eljárás során a meglévő aszfaltrétegeket nem bontjuk fel és nem szállítjuk el egy lerakóhelyre, hanem cement, finom szemszerkezetű anyag és víz hozzáadásával a helyszínen egy speciális, jelen esetben egy 30 tonnás remixelő gép segítségével bedaráljuk. Az így összekevert anyagot elterítjük és hengereljük. A végeredmény egy teljesen új útalap, melyre három réteg új aszfaltot tesznek.

A 62. sz. főúton napi 7-10 ezer jármű közlekedik, melynek harmada nehézgépjármű. A felújítással és az elkerülők megépítésével a menetidő várhatóan 15 perccel csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!