Hírek

2015.11.19. 08:34

„Félrerántani sem tudtam a kormányt” – mondja a balesetet szenvedett sofőr

Íme az élő, illetve már elpusztult példa arra, hogy a közutakon valós problémát jelentenek a kóbor ebek: szerdán az esti órákban két, egymással szemben közlekedő autó is elütött egy, az út közepén lévő kutyát. Nagy a kár. Ki a felelős?

S. Töttő Rita

Néhány héttel ezelőtt írtuk, hogy a kóbor ebek befogásáról senki nem gondoskodik a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felügyelete alá eső utakon (itt és itt).

Akkor vázolta a probléma súlyosságát a Fema Állatvédő Egyesület, s nem is kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön: valós veszélyt jelentenek az autósokra a közutakon kóborgó ebek. Szerdán este, Sárbogárd és Cece között, a 63-as főúton ütött el két autó is, közvetlenül egymás után egy szerencsétlen németjuhászt. Komoly károk keletkeztek az autókban, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

- Barátnőm autójával mentünk volna Cecére, s már külterületen voltunk, amikor elénk ugrott egy „farkaskutya”. Félrerántani sem tudtam a kormányt, mert épp egy kis hídon mentünk és oldalt szalagkorlát volt. Szemből pedig jött egy másik autó, amelyik pedig talán átment a kutyán – mesél a szerda este történtekről a feol.hu-nak olvasónk, akit megrázott az eset, egyrészt a kutya elpusztulása miatt, másrészt pedig azért, mert komoly károk keletkeztek az autóban.  Bíró Zsolt, a Fema vezetője is hallott az esetről, s tudja: a kutya azonnal elpusztult. Ám mikrochipes azonosítót találtak benne, amely azonban sajnos nem volt regisztrálva.

- Ennek ellenére van esély rá, hogy megtaláljuk a gazdáját - nyilatkozta, ahogy azt is: - Mint látszik, nem ritka eset a kóbor kutya miatti baleset a közutakon. A probléma valós, amivel foglalkozni kell – tette hozzá az állatvédő, aki most is két tényezőt hangsúlyozott: egyrészt azt, hogy ha lenne egy jól működő befogási rendszer a Közútkezelő fennhatósága alá tartozó utakon is, mint a településeken és az autópályákon, akkor kisebb eséllyel történik hasonló baleset. Másrészt pedig kiemelte az állat gazdájának felelősségét is, akit, ha megtalálnak, anyagilag is felelősségre lehet vonni azért, mert nem gondoskodott kutyájáról. - Addig jó, amíg emberi sérülés vagy életveszély nem hívja fel a figyelmet ugyanerre a problémára – tette hozzá az állatvédő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!