Hírek

2017.07.27. 19:10

Kiderült: kit, hova vettek fel - Az általános felvételi eljárásban 72 641-en nyertek felvételt!

Szeptembertől nappali szakon több mint 51 ezren, levelezőn pedig több mint 20 ezren tanulhatnak.

FMH-információ

A szerdai nap izgalmasan, s kicsit stresszesen telhetett sok diák számára, ugyanis azon a napon derültek ki a felvételi ponthatárok. Az országban több helyen is tartottak Pont Ott partit, amelyeken közösen várhatták együtt a fiatalok az eredményeket. Aki a felvételi eljárásnál megadta a telefonszámát, őt SMS üzenetben értesítették az eredményeiről.

Az MTI közleménye szerint idén az általános felvételi eljárásban 105 868 fiatal közül 72 641-en nyertek felvételt, összességében a jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamely felsőoktatási intézménybe - mondta Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

Fellélegezhetnek most kicsit a diákok, megcsinálták! Szeptember elejétől azonban új kihívások jönnek

Fotó: Shutterstock

Közlése szerint állami ösztöndíjas formában 55 733-an, önköltséges formában 16 908-an tanulhatnak majd.

Nappalin több mint 51 ezren, levelezőn több mint 20 ezren tanulhatnak.

Az összes jelentkező közül első helyre 51 százalék nyert felvételt. Gazdaságtudományokra 17 százalék, műszaki területre 15,4 százalék, pedagógusképzésre 13 százalék került be, ezeket az informatikai, a bölcsész, az orvosi és a jogi képzés követi - ismertette.

Több mit 30 ezren csúsztak le a vágyott szakukról. Azok számára sincs azonban minden veszve, akiknek nem sikerült bejutni, hiszen augusztusig van lehetőségük jelentkezni pótfelvételire vagy választhatják az OKJ-s képzéseket is.

Tóth Réka, oktatási szakértő szerint nem véletlen, hogy egyre többen választják középiskola után az OKJ-s képzési formát. Akár az elhelyezkedés a cél, akár a plusz pontok megszerzése, kiváló "B" terv lehet az OKJ-s képzés. Ha továbbra is a felsőoktatás a cél, remekül kiegészítheti az egyetemen megszerzett elméleti ismereteinket vagy pluszpontokhoz is juthatunk segítségével.

Az oktatási szakértő szerint nem szabad elkapkodni a döntést az első sokk hatására, amikor kiderül, a felvételi eljárásban nem sikerült bekerülnünk. Komoly hibát követhet el az, aki meggondolatlanul pótfelvételizik egy olyan szakra, amely nem igazán segíti elő karriertervét. Így akár éveket eltölthet olyan területen, amely nem motiválja. Ha úgy érezzük, hogy nincs meg a kellő elhivatottságunk a pótfelvételi során adódó lehetőségek iránt, jobban járunk, ha egy évet kihagyva, plusz pontokkal és plusz tudással felvértezve jövőre újra jelentkezünk a vágyott szakra.

Baksa Franciska

Molnár Áron

Klujber Dóra


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!