Hírek

2017.01.17. 12:02

Felújítanák a művelődési és az egészségházat, s a tó környékét is

Mérlegen a múlt év. A számvetésre Bodajk polgármestert kértük, aki az idei tervekről is beszélt.

B. Kiss László

– Az 2016. év talán egyik legnagyobb eredménye – mondta el lapunak nyilatkozva Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármester –, hogy pályázati és saját forrásból sikerült közterületeket megújítani, s több út, illetve járda rendbetétele mellett két, nagy értékű köztéri alkotást is átadtunk. Az egyik „A magyar szent család bodajki zarándoklata” című szoborkompozíció, a másik az 1956-os emlékmű. A település legfiatalabb lakóira gondolva játszótereinket további játékokkal bővítettük, és a nagyobb biztonság elérése érdekében új, ütésálló burkolattal láttuk el azokat. Sajnos, a múlt évben több alkalommal is védekeznünk kellett a belvíz és a csapadék ellen. Így két vis maior pályázatot is elnyertünk mintegy 8 millió forint értékben. Önkormányzatunk már több évvel ezelőtt megfogalmazta a térfigyelő rendszer kiépítésének igényét. Ennek kivitelezésével, ami 3,6 millió forintba került, a közbiztonság nagymértékben javult a városban. Az önkormányzati fejlesztések mellett egyéb, jelentős beruházások is történnek a településen. Így például – 100 millió forint értékben – felújítják a Segítő Szűz Mária kegytemplom bútorzatát és kegyoltárát, amelyek várhatóan a szeptemberi búcsú alkalmával lesznek újra megcsodálhatóak. Továbbá – közel hasonló nagyságrendű összegből – elkészült a vasúti híd felújítása. Az E.ON. Zrt. villanyoszlopokat cserélt, a Magyar Telekom Nyrt. pedig megkezdte az optikai hálózat kiépítését.

Wurczinger Lóránt hivatali szobájában, a jeles, néhai  helyi festő, Spányi Béla: Bodajki kálvária című képe előtt Fotó: B. Kiss László

Wurczinger Lóránt elmondta azt is, hogy féltucat pályázatot nyújtottak be TOP forrásokra, s várják azok elbírálását. Bodajk pályázott az iparterület infrastrukturális fejlesztésére, a tófürdő környékének rehabilitációjára, azaz rendbetételére, a művelődési ház – az egykori mozi – épületének felújítására, piac létesítésére, az egészségház felújítására, valamint – az önkormányzati Bak kft. részére – ételszállító kisbusz beszerzésére. Benyújtottak továbbá egy hetedik pályázatot is a vidékfejlesztési program keretében a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére. Ezen projektek összesített értéke meghaladja a 500 millió forintot – válaszolta kérdésünkre a polgármester.

A bodajki önkormányzat azonban saját erőből is tervez fejlesztéseket: a Berek és Tópart utcát is újraaszfaltozzák, s talán a Vörösmarty utcát is.

Szeretnék folytatni a járdafelújítást is: a település Csurgó felőli végétől már térköves járda vezet a központig, az idén ezt hosszabbítják meg a temető, illetve Mór irányába – tudtuk meg. A visszatekintésből nem maradhat ki annak megemlítése sem, hogy tavaly új tulajdonosa lett a üresen álló, s siralmas állapotba került műemlék kastélynak.

Az ingatlan lepusztításába emberkezek is besegítettek. Ezzel a kastély volt biztonsági őrét vádolják, büntető pere még zajlik.

(A feol.hu korábban a tulajdonosváltásról és a perről is részletesen beszámolt.) Az új tulajdonos még tavaly új tetőt ácsoltatott a kastélyra, s – Wurzcinger Lóránt tudomása szerint – tervezi a közeljövőben a kívül málló, belül penészes vakolat leverését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!