Hírek

2017.07.25. 20:00

Nincs felújítás vita, gond nélkül - Zajlanak a munkálatok a Maroshegyen

SZÉKESFEHÉRVÁR Zajlanak az út- és járdafelújítások a Maroshegyen. Cserélik a közműveket is, így helyenként az utcák teljes szélességében dolgoznak a munkások.

Majer Tamás

Lényeges, hogy a kivitelező felelősségbiztosítását terheli, ha kár esik egy épületben az utca felújítása miatt.A Brassói, vagy éppen a Besztercei utcában a gyalogos forgalom csak nagy odafigyeléssel lehetséges, s az autók mostanában nem mindenkit visznek házhoz. Deminger József és neje, a Brassói utca lakosai. Az egyik nagy esőzés után fordultak lapunkhoz, mert az utcájukban dolgozókkal nem értettek szót.

Az esővíz hatalmas medencévé alakította az otthonuk előtt feltúrt részt, az útpadkáig állt a víz, ellehetetlenítve a járást, s talán megtámadva a házukat is. A víz mindenhol talál magának utat, mondták. Felvetették, szerintük egyes helyekre még a mentők, tűzoltók se tudnak bemenni. Azzal tisztában vannak, hogy egy felújítás gonddal is jár, de nagyobb együttműködést, barátságosabb kommunikációt várnának el. Brájer Évával, a terület önkormányzati képviselőjével telefonon tudtunk beszélni. Ő is errefelé él, látja minden nap a helyzetet. Örül a felújításnak.

A szakaszolt munkavégzés miatt mindig van szabad bejárat az utcákba, a szirénázó kocsik így mindenhova bejuthatnak, sőt a szemétszállítás is megoldott. Elmondta még, hogy egyre növekszik a városrész lakossága. Őszre kidolgoznak egy tervet, amelyet jövő nyáron kipróbálnak a hosszú, nagy forgalmú maroshegyi lakóutcákban. Ennek lényege, hogy több utcát egyirányúvá tesznek majd - lakossági kérésre. Kiemelte azt is, hogy a most folyó beruházások érintik a vízi közművek teljes cseréjét is, ezért kell mélyre menniük a kivitelezőknek.

Deminger József és neje, a Brassói utca lakosai. Az egyik nagy esőzés után fordultak lapunkhoz, mert az utcájukban dolgozókkal nem értettek szót
Fotó: Koppán Viktor

A Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetőjével, Laczi Péterrel is szót váltottunk a felújításról, hiszen hozzájuk tartoznak a városi felújítások során az ivóvíz, a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetés ügyei. Megtudtuk tőle, hogy a kivitelezőnek van felelősségbiztosítása, s amennyiben bizonyítható, hogy az ő munkájuk miatt esett kár egy házban - keletkezett repedés a falban, rongálódott meg egy kerítés, bármi egyéb -, akkor ez a káresemény a kivitelezőt, illetve a biztosítóját terheli. Fontos tudni, hogy a munka elkezdése előtt a rendszeresített állapotfelmérés és kamerafelvétel a Besztercei és a Brassói utcában is megtörtént. Ha vizsgálandó eset van, ehhez nyúlnak először. Sokatmondó az is, hogy kiemelkedően sok eset fut be hozzájuk ezekből a felújítás alatt lévő maroshegyi utcákból, ám ezeket rendre megnyugtatóan kezelik. A fentebb említett panasz viszont hozzájuk nem ért el.

A szakember kéri a lakókat, hogy minden hasonló esetben (más városrészben is) a döntéshelyzetben lévő építésvezetőket keressék, ne a helyszínen lévő munkásokat. Az érintett maroshegyi utcákban még jó darabig dolgoznak. A tetővíz elvezetéshez szükséges rácsos folyókákat ezután építik be az összes ingatlanhoz. Ehhez majd meg kell bontani a lerakott járdák térköveit, de ez nem jelent problémát, könnyen megoldható. Nagy előnye ez a térkőnek az aszfalttal szemben. Egyebek mellett padka-helyreállítások is lesznek még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!