Hírek

2017.08.14. 15:04

Felújítják a székesfehérvári templomot és az iskolát a jubileumra

SZÉKESFEHÉRVÁR - A ciszterci rend 2019-edik évi, 900 éves jubileumára megújul a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Fő utcai Ciszterci templom.

Majer Tamás

Soltész Miklós, az EMMI egyházi ügyekért is felelős államtitkára jelentette be a Ciszterci gimiben, hogy megvan az a kormányhatározat, amely értelmében 2019-ig összesen 2,6 milliárd forint jut az iskola felújításra, új termek és modern tornacsarnok építésére, s 170 millió forint a templom belső felújítására.

Az államtitkár kiemelte, a fejlesztés egyfelől közművelési és oktatási célokat szolgál, másrészt erősíti Székesfehérváron és Magyarországon a kereszténységet.

Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele elmondta, ősszel 737 diák kezdi el a tanévet gimnáziumukban, ahol az egész embert formáló nevelés zajlik, s megköszönte a támogatást.

Az oktatás minőségét szolgáló csoportbontásokhoz nincs elég tanterem a Ciszterciben, ez a felújítás után megváltozik, tájékoztatott Soltész Miklós, Vargha Tamás, Bérczi L. Bernát és Cser-Palkovics András

Akár Reményik Sándorral is szólhattak volna a megjelent fehérvári politikusok. A költő Templom és iskola című versében áll „E templom s iskola között / Futkostam én is egykoron,” A költemény a címben álló két, nemzetmegtartó alapintézmény elengedhetetlen szükségessége mellett tesz tanúbizonyságot.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elárulta, diákként, tanárként és szülőként összeadva 45 évet „járt ide”, Cser-Palkovics András polgármester, aki, szintén itt végzett, kihangsúlyozta, Fehérváron kulcskérdés a középiskolák helyzete, a keresztény gyökerek pedig meghatározóak a város identitására nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!