Hírek

2012.11.12. 13:41

Fenyőrügy nátha ellen

Rétszilas - Évek óta gyűjtik a természet kincseit, nemcsak magukat, de az egész családot, sőt mára a fél falut is ellátják. Rapolder Ferencné és Nagy Tibor igazi szenvedélyévé vált az egészséges lekvárok, szirupok, szörpök készítése.

Lovász Lilla

Ami a madaraknak jó, az nekünk is: ezt figyeltük meg a párommal az évek során. Így olyasmiből is nekiálltunk lekvárt főzni, amiből nem mindenkinek jutna eszébe - mosolyog Nagy Tibor, aki párjával már szinte nagyüzemi egészség-konyhát rendezett be otthonában.  A kis énekesek olyan  bokrokon csipegetnek, mint a galagonya, a som, a csipkebogyó - megtudjuk, semmiféle adalékanyagot nem használnak a lekvár,  a szörpök készítéséhez, legfeljebb cukor kerül az üstbe, vagy akár még az sem.

 


A galagonya szezonja éppen most van, ám nem mindegy, hol szedik a bogyókat.
- Figyelünk, hogy út mellől, forgalmas helyekről ne hozzunk termést,  hiszen az már ártalmas is lehetne. Pedig ez a kis bogyó a szív- és érrendszeri problémákra remek orvosság, tágítja ugyanis a koszorúereket, így javul a szív vérellátása.

A som ugyancsak nem  hagyományos lekvár-alapanyag, ám a rétszilasi pár előszeretettel készít belőle ilyesmit is. Leginkább C-vitamin tartalmáról híres e bogyó, ám Rapolderné szerint teljesítményfokozónak is kiváló: - Én minden nap eszem egy kiskanál somlekvárt, s bizony egész nap pörgök tőle. Mennyivel egészségesebb, mint az energiaitalok!
Igazi csodaszerként készítik  Nagy Tiborék a fenyőrügy-szirupot.    Vallják, akár antibiotikum helyett is megállhatja a helyét, torokfájásra, légúti panaszokra, náthára tökéletes , sőt, Rapolderné egyik unokájának  asztmájára is hatásos gyógymódnak bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!