Hírek

2016.12.08. 12:59

Ferenc pápát is meghívták Pázmándra - 500 éves lesz a település jövőre

Pázmánd – Mozgalmas 2017 előtt áll a település: felújításokkal, ünnepségekkel, tárlatokkal tisztelegnek a község ötszáz éves múltja előtt.

Sebestyén Lilla

Pázmánd életében a 2017-es esztendő különös jelentőségű. Egy év múlva, december 8-án, a szeplőtlen fogantatás napján ünnepli a település 500. évfordulóját első, írásos emlékük, ugyanis 1517-ben keltezett.

Erre az alkalomra – jelentette be Virányiné Reichenbach Mónika, a település polgármestere és a Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő – Ferenc pápát is meginvitálták.

Azonban a jeles alkalomig sem tétlenkednek a helyiek. A polgármester elmondta: az egész év a település 500. és a templom 300. évfordulójának jegyében telik: tavasszal átadják a jelenleg is készülő sportcsarnokot. Ha az időjárás engedi, elkezdik az egészségközpont felújítását. Közel nyolcszáz gyümölcsfát készülnek elültetni – így kialakítva egy parkot – rendeznek fotókiállítást és bemutatják az eddigi kutatások eredményeit.

Fotó: A szerző

– Szeretnénk ezentúl egy Jezsuita birtokot is létrehozni, mely egyedi turisztikai látványosságként szolgálna. Ennek kapcsán újítanánk fel a rendházat,a kálváriát, az altemplomokat és kutatnánk az eddig még felderítetlen barlangokat, melyekben egykor a rend tagjai éltek. Ez természetesen egy hosszútávú projekt – mondta el a községvezető, aki az országgyűlési képviselővel együtt, azt is bejelentette két pályázatot is megnyertek ebben az évben: a kapott, közel ötvenmillió forintból a várost még biztonságosabbá, komfortosabbá szeretnék tenni.

A tervek között szerepel egy a közétkeztetést szolgáló épület megvásárlására és kialakítására, egy bicikliút szakasz felújítása, a temető kerítésének cseréje, egy fa „beálló" kialakítása, és a hivatal gépparkjának megújítása is.

– Amikor 2012-ben a állam úgy döntött, átvállalja az eladósodott önkormányzatok terheit, Pázmándtól nem volt mint átvállalni, az emberek maguk, együtt tették rendbe a dolgokat – mondta el Tessely Zoltán a polgármesteri hivatalban megtartott tájékoztatón, hangsúlyozva: ezért is érdemel most több pályázati támogatást a település, mely egyébként segítség nélkül is folyamatosan fejlődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!