Hírek

2017.03.03. 20:10

A fiatalokat akarják vidékre csábítani

FMH-összeállítás - A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázati forrás nyílik meg hétfőtől a háromezer és húszezer lakos közötti településeknek.

V. Varga József

A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázatot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Esély Otthon elnevezéssel. A felhívásra a 3 ezer és 20 ezer lakossal bíró települések önkormányzatai pályázhatnak március 6-ától két éven át. A pályázat feltétele, hogy az adott településen a 18-35 év közötti korosztály száma csökkenő tendenciát mutasson.

Országszerte 294 ilyen települést tartanak nyilván. A pályázattal a fiatalokat szeretnék vidékre csábítani, illetve az ott élőket ott tartani. A cél, hogy növeljék a vidék népességmegtartó erejét és versenyképességét, és erősödhessenek a helyi települési közösségek. A vállalkozó kedvű önkormányzatoknak a támogatás elnyerése fejében sok mindent vállalniuk kell.A mutatvány nem egyszerű - fejtették ki lapunknak a megkérdezett polgármesterek.

Eszter és János, mindketten fiatalok, s vidéken élnek - akár a program arcai is lehetnének...Fotó: Illusztráció (V. Varga József)

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a hét elején elmondta: az emberi erőforrás fejlesztési operatív program keretében megvalósuló pályázat keretösszege tízmilliárd forint. A felhívásra 3 ezer és 20 ezer lakos közötti települések önkormányzatai pályázhatnak március 6-ától 2019. március 6-áig. Az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el.

- Amint a pályázatból kiolvastuk: az önkormányzatoknak a támogatás elnyerése fejében vállalniuk kell, hogy segítik a fiatalok helyben maradását, feltérképezik és koordinálják a helyi munkaerő-piaci igényeket, lehetőségeket, és támogatják a településen élő vagy oda költöző fiatalok kedvezményes lakáshoz jutását - kezdte Polyák István, Szabadbattyán polgármestere. - Még ismerkedünk a feltételekkel és a lehetőségekkel. Három önkormányzati szolgálati lakásunk lenne is, de kellő előkészítés nélkül nem akarunk belevágni semmibe.

Bánszki István (Zámoly)

Három polgármestertől - a sárbogárdi Sükösd Tamástól, az abai Kossa Lajostól és a lepsényi Salamon Bélától - egybecsengő választ kaptunk kérdésünkre: a képviselő-testület még nem foglalkozott az Esély Otthon pályázattal.

Persze elismerik mindazt, hogy segíteni kell azokat a fiatalokat, akiknek vonzó a vidéki élet. Jussanak lehetőségekhez és találják meg a számításaikat.

A szándék üdvözlendő: növekedjen a vidék népességmegtartó ereje és versenyképessége, valamint erősödjenek a helyi települési közösségek.

Sükösd Tamás (Sárbogárd)

Az "ingyenes" milliók csábítóak: hovatovább az 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás jelentős összeg, de a "kis betűs részekről" sem szabad megfeledkezni - vélekedett az egyik, neve elhallgatását kérő szkeptikus településvezető.
A pályázat feltételeit nehéz lesz teljesíteni - állította. A 3 ezres lélekszámhatárt is lejjebb kellene vinni, a kisebb falvakat támogatva mindezzel. Esélyt adva nekik is.

Polyák István (Szabadbattyán)

- A pályázattal motiváljuk a fiatalokat arra, hogy maradjanak helyben, hogy jöjjenek hozzánk - mondta el lapunknak Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere. - Egyeztetések folynak azzal kapcsolatban, hol lenne megfelelő önkormányzati ingatlan arra, hogy úgynevezett fecske-lakásokat alakítsunk ki a számukra.

Horváth Sándor (Seregélyes)

Az ipari park megléte és a munkahelyteremtés kihasználandó lehetőség - folytatta az elöljáró. Természetesen nem megfeledkezve a színvonalas kulturális és szórakozási kínálatról sem.

Seregélyesnek, úgy érzik, fiatalbarát elképzelései vannak. Közel a nagyvároshoz, akár Székesfehérvár kertvárosának, pihenővárosának is mondhatnák magukat.

Salamon Béla (Lepsény)

- Új utcát nyitottunk a település központjában, s szervezzük a következő helyét: kertvárosias lakóparkot terveztünk. A legolcsóbb telek ára 2 millió 600 ezer forint volt, amelyből 20 százalékot vissza lehet igényelni a NAV-tól - tette hozzá a seregélyesi polgármester.
- Most őszintén: mit mondok, mikor olvasom, hogy a 3000 fő feletti települések pályázhatnak? Káromkodom - fogalmaz kendőzetlenül Bánszki István, Zámoly polgármestere.

Náluk, a város közelsége miatt, érdekes módon ellenkező az előjel: nem elvándorolnak, hanem beköltöznek a fiatal családok, azaz ha van is elvándorlás, a folyamatos beáramlás ellentart annak.

Kossa Lajos (Aba) Fotó: V. Varga József

A megyeszékhelytől 13 kilométerre lévő Zámolynak azonban hasonlóak a gondjai, mint oly sok településnek - nem tudja végrehajtani tervezett fejlesztéseit. Pedig a gyermeklétszám emelkedése miatt nemcsak az óvodát kéne bővíteni, de az igényfelmérést követő jelentkezések száma alapján bölcsődét is létre kell hozniuk a szabályozott határidőig.

Új telkek kiparcellázásával is sarkallni lehet a fiatalok vidékre költőzését. Fotónk illusztráció Fotó: FMH-archív

Csakhogy, mivel nem érik el a 3000 fős lélekszámhatárt (jelenleg 2300 fős a falu), alapból elesnek a pályázati lehetőségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!