Hírek

2016.03.15. 18:42

Fiatalok elevenítették fel a nagy nap eseményeit

Az időjárás és a rendhagyó székesfehérvári műsor szereplői is sikerrel idézték meg 1848. márciusának idusát.

B. Kiss László

Ágyúszó fogadott, amikor kedden délelőtt leparkoltam Fehérváron. A Palotavárosból szállt fel a lőpor füstje, ahol a Fehérvári Huszárok és az Első András Király Lovagrend tagjai fogadták az érdeklődőket március 15. alkalmából. A város főterén kézműves vásár és felhúzott esernyők fogadtak. „Pocsék idő volt aznap. Mindössze négy fok, Ferdén vert az esett, éppen mint ma” – imigyen kezdődött az a szabadtéri előadás, amelyben fiatalokból álló, alkalmi színtársulat elevenítette fel 1848. március 15-ét. A jelenetek, melyeket kivetőn is figyelemmel kísérhettek az ünneplők, Petőfi és Jókai Dohány utcai lakásán kezdődtek, aztán ellátogattunk a Pilvax kávéházba, s elkísérhettük a Landerer nyomdába, majd a helytartótanácshoz is a márciusi fiatalokat.

A darabból nem csupán a nagy nap legjelentősebb eseményeit ismerhette meg a néző, de jól szórakozhatott a rendőrfőnök és besúgója párbeszédén, s megtudhatta, hogy a helytartótanács elnöke több évtized múltán halt meg – Kálozon. Kiderült továbbá, hogy bár a Bánk bán tervezett díszelőadása elmaradt, viszont Jókai végre szerelmet vallhatott még azon az estén Laborfalvi Rózának, kilenc hónapra rá pedig megszületett a kis Petőfi...

A közel fél órás műsort, amely a téli hideg, a szűnni nem akaró eső ellenére is ébren tartotta a téren állók figyelmét, Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendezte, a zenéjét Cserta Balázs szerezte, a koreográfiát pedig Szigethy Norbert, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja készítette.

A korabeli események megidézése után a történelmi zászlók bevonulása következett, majd Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke lépett a mikrofonhoz.

A szónok beszédében ikonikus eseménynek, kiválasztott időnek nevezte 1848 márciusát. Emlékeztetett arra, hogy Kossuth március 3. felirati javaslata által az országgyűlés már „szembenézett” a hatalommal,. Annak, hogy a kor egyetlen vértelen forradalma volt a pesti, az a magyarázata, hogy céljaival mindenki egyet értett, ugyanazt akarta a társadalom és annak vezetői is – hangsúlyozta Molnár Krisztián. A közgyűlés elnöke ezután párhuzamot vont az akkor és a manapság történtek között. Most is veszély fenyegeti az ország függetlenségét, csak akkor Bécsből, most meg Brüsszelből akarják megmondani, hogy kivel éljünk együtt – fogalmazott Molnár Krisztián. Ugyancsak beszédet mondott Cser-Palkovics András polgármester is, aki külön köszönetet mondott a műsort előadó fiataloknak, akik nem hátráltak meg a zimankótól. Továbbá hangot adott véleményének, miszerint jó volt az az elgondolás, mely az ünneplőket is mintegy a korabeli történések részeseivé tette a nem szokványos műsor által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!