Hírek

2016.06.24. 11:29

Fiús anyukák fókuszban - vajon hogyan döntenek az oltásról?

Székesfehérvár – Az egyszerű szemölcstől kezdve a súlyos daganatokig széles skálán mozog a humán papillomavírus okozta betegségek tárháza. Azt hiszi, önt nem érintheti a baj? Téved: az emberek 80 százaléka fertőződik a HPV valamelyik fajtájával...

S. Töttő Rita

Ha nem is elsőként, de az elsők között  vette oltalom alá a fiúkat Székesfehérvár önkormányzata azzal, hogy számukra is ingyenessé tette a HPV oltásokat. Idén olyan új fejlesztésű oltóanyag került forgalomba, mellyel már elég két – fél éves különbséggel beadott – oltás a teljes védettség eléréséhez.

Fábián Károly tájékoztatta az érintetteket a HPV oltással kapcsolatos székesfehérvári fórumon Fotó: Simon Erika

Persze az innováció nem merült ki ennyiben, ugyanis az új anyag több típus ellen hatékony, mint elődje. A lányos anyukák nagy része megértette, miért fontos ez az oltás, most a fiús szülőkön a sor: akarnak-e részleges vagy majdnem teljes védettséget adni gyermeküknek bizonyos rákfajtákkal szemben vagy sem?

– Igaz, hogy a méhnyakrákok 90 százalékáért a HPV fertőzés a felelős, de egyes kutatások szerint a rectumcarcinoma, azaz a  végbélrák  60, a felső légúti garat- és gégetumoroknak pedig  akár a 35-40 százalékát is a HPV okozza – szögezte le Fábián Károly, fehérvári urológus-onkológus. Tehát mindenképpen komplex daganatkeltő vírusról van szó, melynek vannak alacsony és magas kockázatú  típusai, melyek a fiúkat is érintik. Minél előbb kapja meg valaki az oltást,   annál jobb eredmény várható – tette hozzá a szakember, aki szerint a szexuális élet megkezdése előtt a legoptimálisabb az oltás fiúk és lányok esetében is. – Jelenlegi tudásunk szerint életünk végéig védelmet biztosít az oltóanyag – tette hozzá a szakorvos.

Az oltástól ódzkodók számára talán jó hír, hogy nem kell különösebb mellékhatásra számítani. Gyakorlatilag minimális allergia, illetve bőrpír okozta  fájdalom jelentkezhet, de, tette hozzá a szakorvos, ez sem jellemző, az elmúlt nyolc évben még ezekkel a mellékhatásokkal sem találkozott.

Címkék#hpv#oltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!