Hírek

2015.06.18. 15:00

Fizessen, a szerelő hibája miatt? - 75 ezer forint kötbér egy hiányzó plomba miatt

75 ezer forintos kötbérrel sújtotta az áramszolgáltató olvasónkat egy hiányzó plomba miatt, amelyet nem panaszosunk, hanem két évvel korábban a villanyórát szerelő vállalkozó nem tett vissza. A szolgáltató kérdésünk nyomán, úgy tűnik, most mégis elengedi a büntetést.

Házi Péter

„A 667593. gyári számú fogyasztásmérő sorkapocsfedeléről az ellenőrzés megkezdésekor hiányzott a szolgáltató zárópecsétje, a méretlen vezeték hozzáférhető volt.” – ez áll azon a papíron, amit a bodajki Simon János kapott nemrég az ármaszolgáltató szakemberétől, aki felfedezte, hogy bizony hiányzik egy plomba a mérőóra elől. Olvasónknak, akinek három villanyórája is van, ekkor villant be, hogy két évvel korábban, amikor az egyik villanyóráját lecserélte egy, ugyancsak az E.on által küldött szerelő, valami nem stimmelt. Az illető ugyanis leszerelte az egyik mérőt, beírta annak állását a jegyzőkönyvbe, majd ekkor rájött, hogy rossz órát szedett le. Visszatette hát a helyére, majd kiszerelte azt, aminek a hitelessége lejárt. Olvasónk nem tudja, a férfi idegességében nem rakta vissza a plombát, vagy éppen azért, mert nem akarta, hogy hibája kiderüljön. Mindenesetre a mérőórák már csak így maradtak.

– Nem vagyok szakember, honnan kéne tudnom, hány plomba kell a villanyórára? Van olyan óraszekrény, amit „ledrótoznak”, s csak egy plombát tesznek rá – mondta a Fejér Megyei Hírlapnak olvasónk, aki csak akkor döbbent meg igazán, amikor nemrég egy 75 ezer forintnyi kötbér megfizetéséről szóló felszólítást postázott neki az áramszolgáltató.

Simon János szerencsére megtalálta azt a két évvel ezelőtti papírt, amin jobboldalt középen látszik, hogy a szerelő kisatírozta az óraállást. Merthogy rossz órát szerelt le, s nem rakott fel új plombát (Fotó: Házi Péter)

– Ha befizetem, akkor olyanért ismerem el a felelősségemet, amiben vétlen vagyok. Ha nem fizetem be, akkor ki is kapcsolhatják az áramot. Így elkezdtem egyezkedni és részletfizetében állapodtunk meg. Ekkor találtam meg a két évvel ezelőtti nyomtatványt, amin világosan látszik, hogy a szerelő kisatírozta az először beírt adatokat, majd a jó óra adatait írta fel. Az azonban nem szerepelt ezen a papíron sem, hogy leszedett egy jó plombát – tette hozzá olvasónk. Az ominózus papírt elküldtük a szolgáltatónak, Egyházi Nikoletta sajtószóvivő pedig a következőket válaszolta kérdésünkre:

„Ügyfelünknél a fogyasztási hely vizsgálatakor jegyzőkönyvet vettek fel kollégáink, mivel az egyik mérőóráról hiányzott a hitelességi zárópecsét. Ugyan ügyfelünk a helyszínen tett utalást arra, hogy korábban volt probléma a mérőcsere körül, de az nem vált egyértelművé, hogy pontosan mi is történt. Illetve az sem, hogy más-más partnerszámon van még mérője, így azokat kollégáink, a kötbér megállapítása során nem vizsgálták, nem nézték meg azt a mérőhelyi adatlapot, amelyet az újságnak továbbított. A kötbér számlázása pedig a jegyzőkönyv és a lejárt hitelességű mérő adatlap alapján történt meg, eszerint pedig, illetve az üzletszabályzat vonatkozó rendelkezése szerint, jogos volt a kötbérszámla megállapítása.

Most, hogy az újságon keresztül ügyfelünk eljuttatta hozzánk ezt a mérő adatlapot, megvizsgáltuk újra az ügyet, ennek eredményéről – miszerint eltekintünk kötbér követelésünktől – tájékoztatjuk ügyfelünket.” A vége tehát „heppiend”. De mi van, ha olvasónk nem tudja előásni a kétéves papírt? Tanulság: minden iratot tartsunk meg, legfeljebb nem férünk be a saját szobánkba sem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!