Hírek

2017.05.15. 17:30

Fizetős utak labirintusában - Nem jó címre küldték a felszólítást, egy évvel később már ügyvéd jelentkezett

SZÉKESFEHÉRVÁR - Gyanítható, hogy nem egyedi eset történt Mesicsné Vágvölgyi Beátával, amikor a napokban levelet kaptak egy ügyvédi irodától, amely fizetési felszólítást tartalmazott. Közel 60 ezer forintot követelt tőlük egy egy évvel korábbra datálható eset miatt, amikor tudtukon kívül fizetős útra tévedtek autójukkal. De meséljen a történetről maga az érintett.

S. Töttő Rita

- Sima céges borítékban érkezett a levél, melyen a "Díj hitelezve" felirat volt olvasható, más semmi. Tehát se ajánlott , se "tértivevény", de még egy árva postai bélyegző sem volt rajta, hogy tudnánk, mikor került a küldemény postára - mesélte a hölgy, hogyan forgatta a kezében teljes tanácstalansággal a kapott levelet, amely, mint kiderült, fizetési felszólítás volt: - A benne foglaltak szerint 2016. július 25-én autópálya-matrica nélkül használtuk az M0-s autópálya egyik fizetős szakaszát. Ennek következtében május 11-ig be kellett volna fizetnünk 59 ezer 500 forint pótdíjat a megadott számlaszámra. A pótdíjfizetés elmulasztása végrehajtást, egyebeket von maga után, állt a küldeményben.

 

Az első döbbenet után gondolkodni és keresgélni kezdtek a levél címzettjei. - A tavalyi naptár tanúsága szerint az említett napon valóban járhattunk az említett útszakasz környékén... Bár ha a naptár már nem lenne meg, nem biztos, hogy valaha is rájöttünk volna, mit kerestünk mi azon a napon arrafelé. Hiszen majdnem egy éve volt! S bár a Google útvonaltervezőjében bejelöltük annak idején az "útdíjak elkerülése" opciót, elképzelhető, hogy mégis rákeveredtünk valahogy egy fizetős szakaszra - próbált visszaemlékezni a hölgy, akinek úgy rémlett, valamelyik kijáratot elvétették, de ennyi idő után ebben sem biztos.

- Tehát mondjuk, hogy a jogszerűtlen használatot nem vitatjuk - szögezte le Beáta diplomatikusan, hozzátéve: De! A törvényt és az erre vonatkozó leírásokat átfutva megdöbbenve látták, hogy a pótdíj mértéke csak késedelmes fizetés esetén ilyen borsos, ha a felszólítást követő 30 napon belül megtörténik a fizetés, a pótdíj "mindössze" 14 ezer 875 forint.

- Mi viszont a mai napig egyetlen árva sort sem kaptunk a fenti jogsértő magatartásunkról! - hangsúlyozta a panaszos, aki ezek után
a törvényt is fellapozva azt találta, hogy:

"A Kkt. 33/B. § (5) bekezdése szerinti, könyvelt küldeményként postára adott pótdíjfizetési felszólítást - ellenkező bizonyításig - a feladástól számított ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni."

Tanakodtunk olvasónkkal arról is, hogy nem mellesleg ez a mostani felszólítás mindenféle postai jelzés nélkül érkezett, bedobva a postaládába. Lehet egyáltalán végrehajtással "fenyegető" levelet simán postaládába kézbesíteni? És ha a postás rossz helyre dobta volna? - kérdezi jogosan olvasónk, hiszen megtörténik az ilyesmi"

- Akkor egyszer csak azt vesszük észre, hogy végrehajtás folyik ellenünk, vagy már csak a kilakoltatásról értesülünk? Sőt, ha jobban belegondolok, a hideg futkos a hátamon, hiszen máskor is közlekedtünk már az M0-son, bénáztunk már máskor is
a kijáratokkal, de mivel mindig eljutottunk a célállomásra, nem aggódtunk rajta különösebben. De ha már korábban is "rossz" útra tévedtünk? És akkor sem kaptuk meg a felszólítást? És akkor mondjuk a későbbit se? Lehet, hogy már most is végrehajtás alatt állunk?! - soroznak a kérdések az olvasóban.

A történetbe körülbelül itt kapcsolódtunk be, melynek során ő is és szerkesztőségünk is felkereste a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t (NÚSZ) a felmerülő kérdésekkel. Kiderült, hogy két felszólítást is küldtek az olvasónak korábban, egyiket ajánlva, a másikat tértivevénnyel, és mindkettő "Nem kereste" jelzéssel jutott vissza hozzájuk.

- A további beszélgetés derített fényt arra, hogy a NÚSZ nem a jelenlegi címünkre küldte a felszólítást, hanem a korábbi lakhelyünkre, ahonnan 2010-ben elköltöztünk! Az autó pedig, amivel a kihágást elkövettük, 2014. decemberében került a tulajdonunkba Ami azonban még érdekesebb, hogy az ügyvédi iroda, ahonnan a pénteken érkezett levél jött, a mostani címünkre írt - árulta el panaszosunk, ugyanis
a NÚSZ konkrét esetről elsősorban a panaszost tájékoztatja, kaptuk megkeresésünkre tőlük a választ.

A lakcímkavarodás oka pedig, mint kiderült, hogy a NÚSZ-nak nincs saját adatbázisa. Így egy olyan rendszerből szerezték az információt, ami már elavult.

Viszont szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szolgáltató nagyon készséges volt, miután kiderültek a történtek. Válaszlevelükben "technikai hibára" hivatkoztak, és "lehetővé tették" a panaszos számára, hogy a kisebb, közel 15 ezer forintos összeget fizessék be, bár azt is 5 munkanapon belül. És közben elnézést is kértek a kellemetlenségért.

Tehát az ügy, mondhatni, szerencsésen megoldódott, olvasónk az ügyvédi irodát is értesítette a történtekről, ahol ígéretet tettek rá, hogy akkor a továbbiakat rendezik majd a szolgáltatóval.

Azért kérdések továbbra is vannak: nyilván az elmúlt 5 évben nem csak Mesicsék költöztek és tévedtek fizetős útra. Vajon hányan fizetik be a nagyobb összeget, megijedve egy ügyvédi iroda fenyegető levelétől, ahelyett, hogy utánakérdeznének a helyzetnek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!