Hírek

2014.06.21. 11:22

Fogvatartottak hasznos munkán

Baracska - A Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumának 116 fogvatartottja is részt vesz egy országos programban.

Tihanyi Tamás

A baracskai vasútállomástól a településig vezető kerékpárutat és a hozzá tartozó töltésoldalt tisztították meg a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai. Ők ott tizennyolcan voltak, de az egész országban mintegy négyezren vesznek részt a programban.

Fotó: Tihanyi Tamás

A helyszínen Szeidl Tamás alezredes, az intézet parancsnokának helyettese a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: a fogvatartottak társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának, az intenzív utógondozásnak a programja több szakaszban folyik. Ilyen a kiválasztás, az egyéni helyzetfelmérés, a tájékoztatás, az egyéni képesség- és kézségfejlesztés, a szakmai képzés, majd a szabadulásra való felkészítés. A programot konzorcium valósítja meg, amelynek a Belügyminisztérium a gazdája, tagja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

A baracskai helyszínen jóvátételi program keretében vállalták a fogvatartottak, hogy önként, díjazás nélkül dolgoznak a közösség hasznára, hogy ezzel is mintegy részben „kiegyenlítsék a számlát a társadalom felé". Egyikük, a budapesti Fábián Miklós is ezért jelentkezett.

- Most kaptam egy lehetőséget és élni akartam ezzel – mondta a 37 éves férfi.

- Mennyi ideje van még hátra a börtönben?

- Hatvanhét nap.

- Miért és mennyit ült?

- Három évet és két hónapot kaptam súlyos testi sértésért és garázdaságért.

- Mit csinált?

- Tartoztak nekem, vissza akartam kapni és volt ott egy pofon is...

- Mihez kezd majd a szabadulása után?

- Azt tervezem, hogy visszamegyek a családi vállalkozásba a nemzetközi fuvarozás és a tűzifa-kereskedés területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!