Hírek

2013.06.27. 18:09

Földtörvény - Úgy rossz, ahogy van?

A volt államtitkár szerint az új földtörvény megerősíti a nagybirtokrendszert azáltal, hogy a családtagok és a jelzáloghiteleket kihelyező bankok korlátlan méretű földekhez juthatnak hozzá.

Klecska Ernő

Ángyán József ezt a Váralja Szövetség, az Élőlánc Magyarországért és a Kishantos Vidékfejlesztési Központ közös rendezvényén mondta el.

Ángyán József

Az agrártárca egykori parlamenti államtitkára kifejtette: Orbán Viktorral a kormányalapítás előtt egy „néppárti stratégiában állapodtak meg", amelynek lényege az lett volna, hogy „visszaszerezzük a közösségek államát”. 2011 tavaszáig úgy tűnt, minden rendben is van, nyárra azonban nyilvánvalóvá vált, hogy „nagytőke érdekek akarnak földhöz jutni”, ami aztán manifesztálódott is az állami földbérletek kiosztásában – fogalmazott Ángyán, aki éppen ezért mondott le 2012 januárjában államtitkári posztjáról. A minapi bejelentése szerint keresztény-szociális szervezetet építő szakpolitikus közölte: vízválasztónak szánta a földtörvényt, amelynek megszavazása után azonnal ki is lépett a Fideszből.

Ángyán indokolatlannak nevezte a magyar szabályozásban rögzített maximális birtokméreteket is: az EU-ban az átlagos ki- és középbirtokok mérete 50 és 100 hektár között mozog, ezért érthetetlen, miért engedi a magyar törvény 1200, illetve állattartók esetében 1800 hektárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!