Hírek

2016.09.07. 18:30

Folytatnák a tárgyalásokat a pedagógusok

Székesfehérvár – Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke adott helyzetelemzést a megyei szervezet tanévnyitó konzultációján.

Gábor Gina

„Hogy vagytok, kollégák? Mindent megfelelőnek találtok a tanévkezdéshez?”– kérdezte a szakszervezeti vezető a tanácskozás elején. Aki némi élt érzett a hangjában – nem tévedett. Mert Galló Istvánné így folytatta: „Palkovics László oktatási államtitkár ugyanis azt nyilatkozta, szerinte minden rendben van a tanévkezdéshez. Nos, én most arra törekszem, hogy reális képet adjak a jelenlegi helyzetről” – tette hozzá.

A pedagógusok megyei szervezetének értekezletére az alapszervezeti titkárokat, valamint az oktatási intézmények vezetőit hívta meg a megyei elnök, Jámbor Ferencné, hogy első kézből kapjanak tájékoztatást a PSZ tanügyi változásokkal kapcsolatos álláspontjáról.

Az alapszervezeti titkárokat, valamint az oktatási intézmények vezetőit hívták meg a konzultációra Fotó: Koppán Viktor

Galló Istvánné áttekintette az utóbbi hónapok legfontosabb eseményeit. Kezdetként 2015. november 22-ét jelölte meg, amikor a magyar közoktatás napján tartott fórumon a pedagógusok számtalan problémát megfogalmaztak. Ebből kiderült: a helyzet tarthatatlan, ezért levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek. Szóvá tették, hogy egyre nagyobb a káosz a Klik működésképtelensége miatt. Megírták, hogy túlterheltek a diákok, a pedagógusok egyaránt. Majd a PSZ kongresszusa konkrét javaslatokat is megfogalmazott és vitára bocsátott. Közben a Herman Ottó Gimnázium nyílt levele is követőkre talált. Felidézte, miképpen bontott szárnyat a Tanítanék mozgalom, hozzátéve, hogy a miskolci tüntetés szervezői a PSZ helyi szervezeteiből kerültek ki. Az esernyős tüntetés pedig végképp megmutatta, hogy a pedagógusok nem a bérükért harcolnak, hanem a gyerekekért. Sokan megértették, hogy az oktatásban hozott döntések óriási hatással vannak a társadalom egészére.

A PSZ tárgyalt a 25 pontos követeléseiről a kormánnyal, ám fontos kérdésekben még nem sikerült előrelépni.

A Klikről bebizonyosodott, hogy nem tudja ellátni a feladatát. Létrehoztak helyette ugyan 58 tankerületi intézményt, de az továbbra sem tisztázott, hogy az iskolák vezetőinek miféle jogköre lesz. A PSZ követelte, hogy a diákok terhei csökkenjenek. Erre rugalmas tanmeneteket tettek közzé - csakhogy az ajánlásnak nincs jogi háttere. A Nemzeti alaptanterv követelményrendszere változatlan, a kerettantervtől csak 10 százalékban lehet eltérni.

Nincs előrelépés a pedagógusok kötelező óraszámát illetően sem, nem sikerült elérni, hogy a többletmunkát, a minőségi munkavégzést elismerjék. Továbbra is kérdés, miként lehet rendezni az oktatást segítő technikai dolgozók bérét. Az állami tankönyv-monopólium is tartja magát. Sőt, Gallóné utalt arra, hogy nagy port vert fel, amikor kiderült: a 8. osztályos történelem tankönyv aktuálpolitikai utalást is tartalmaz. Ezt pedig Gallóné végképp nem tartja szerencsésnek.

A szakképzés átalakításáról a szakszervezeti vezető elmondta, az a gond, hogy a diákok egyre kevesebb közismereti tárgyat tanulnak, és később, ha úgy hozza a sors, nehezebben tudnak majd szakmát váltani. Az még nem lenne gond, hogy a szakgimnáziumokban a természettudományi tárgyakat komplex módon kell ezentúl oktatni, Ám későn jelent meg a kerettanterv, és nincs tankönyv sem. Teljesen kaotikus a helyzet, menet közben formálódik minden.

Ami a jövőt illeti, Gallóné azt ígéri, folytatják a tárgyalásokat a 25 pontról. Az eredménytől függ, hogy később miféle eszközhöz nyúlnak.

Átverték az idős tanárokat - adta hírül a sajtó. Galló Istvánné erről az ügyről is beszélt:

- Mintegy 1400 pedagógus nem kapott fizetésemelést. Ennek az az oka, hogy a minősítési rendszerrel kapcsolatos jogszabályok háromszor is változtak, így nehéz kiigazodni. Például úgy módosult a szabályozás, hogy azoknak, akiknek az idén szeptemberben legalább hét évük van hátra a nyugdíjazásukig, nem kell portfóliót készíteniük. Ők ugyanis automatikusan megkapják a pedagógus II. besorolást. Ám akadtak, akik még korábban nekikezdtek a portfólió készítésének, de abbahagyták, mert tudomást szereztek a változásról, Most kiderült: az ő minősítési kérelmüket sikertelennek nyilvánították, így nem kapták meg a magasabb besorolást. Tapasztalt, évtizedek óta a pályán lévő tanárokat aláztak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!