Hírek

2017.07.09. 20:20

Folytatódik a Festetics-kastély kulturális és turisztikai fejlesztése

DÉG A nemzeti kastély-és várprogramban Fejér megyére vonatkozóan a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a Csókakői vár került be a fejlesztés első ütemébe.

V. Varga József

A nádasdladányi Nádasdy-kastély felújítási munkáiról már szóltunk lapunk hasábjain, most a dégi Festetics-kastély fejlesztési terveit vesszük sorra. A fejlesztés közvetlen célja a kastély meghatározó kulturális-turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése; az épület rehabilitációja, megfelelő látogathatóságának biztosítása, mely által a kastélyegyüttes a jövőben egyedi turisztikai funkciót tölthet be.

Amint a Miniszterelnökségtől megtudtuk: a kastély állagának megóvásán túl cél, hogy a minőségi bemutatást lehetővé tévő felújítás történjen, élményközpontú, egyedi, interaktív, ugyanakkor történelmileg hiteles kiállítások, rendezvényterek létesüljenek, melyeknek fő elemei a kulturális és örökségi értékekre épülnek.

Az eredeti funkciók és a fellelhető írások alapján kivételes attrakciók, kiállítóhelyek, turisztikai szolgáltatások és turisták fogadására alkalmas belső és külső közösségi terek kerülnek kialakításra a kastélyban, a kastéllyal szemközti szigeten álló festői megjelenésű Hollandi-házban, és az 1850-es években számos növénykülönlegességnek is helyet adó Narancs-házban.

A Festetics-kastély turisztikai üzenete a magyarországi szabadkőművesség történetének és a Festetics család kedvenc szabadidős tevékenységeinek a bemutatása is, amely a kastélyban található szabadkőműves jelképekre, a Festeticsek múltjára, a család dégi kötődéseire és egyéb történeti hátterére épül.

A dégi Festetics-kastély filmforgatások kedvelt helyszíne Fotó: V. Varga József

A kastély épületében az alagsor részleges helyreállítása során vizesblokkot és ruhatárat alakítanak ki, a földszint és az emelet ad otthont a tematikus kiállításoknak, valamint a múzeumpedagógiai foglalkoztató termeknek.

A történeti kertben a fejlesztés során a legnagyobb hangsúlyt az élményelemek kialakítása kapja, mint például a parkon belüli közlekedést élményszerűbbé tevő eszközök beszerzése, ezen belül játszótér és hagyományos drótkompos összeköttetést idéző csónakázós élményelem is gazdagítja a projektet.

Visszaállítják az egykori rózsalugast, valamint újra használható lesz a grófi teniszpálya is. A látogatók mindemellett csónakázhatnak, horgászhatnak, állatokat etethetnek, piknikezhetnek, aktívan kikapcsolódhatnak a park sokszínű kínálata és látnivalói által.

A kert tavának egyik szigetén a Hollandi-házat is felújítják az épület eredeti funkciójának megfelelően, az itt kialakítandó kiállítás témája a múltban elterjedt gyógyítási tévhiteket (istállószanatórium) mutatja be. A sziget jelenleg is kedvelt rendezvényhelyszín. A Festetics család egzotikus és egyedi növények iránti rajongását bizonyítják a megmaradt írások, amelyek a Narancs-házról szólnak, és maga az épület is megújul. A Narancs-ház nemcsak az angolpark egyedi látványelemeként válik újjá, hanem rendezvénytérként és kiállítótérként is használható lesz.

Az 1,5 milliárd forint összköltségű beruházás várhatóan a nyár végén, az ősz elején kezdődik. A projekt befejezési határideje 2018. július vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!