Hírek

2016.04.12. 12:26

Folytatódik a szellőzőmizéria: beláthatatlan következményei lehetnek a "beragasztásnak"

Székesfehérvár – Átestünk a ló másik felére, már ami a szellőzők teljes „bedugaszolását” illeti – véli Schmöltz Miklós. A fehérvári közös képviselő szerint ha nem lesznek szellőzők a lakásokban, újraindulhat a penészedés és az elszívó ventilátorok is hiába működnek.

Házi Péter

Forrnak az indulatok az új műszaki biztonsági szabályzat körül, amely mintegy „varázsütésre”  most már nem írja elő, hogy szellőzőket kell vágni a konyhai ablakokba. Schmöltz Miklós, a városban számos házat kezelő közös képviselő  szerint számos negatív következménye lehet annak, hogy hirtelen most mindenki el akarja tömni, zárni  a szellőzőket.

Schmöltz Miklós szerint az új elszívómotorok sokat segítenek abban, hogy az elhasznált levegő távozzon a házakból, a gond csak az, hogy résszellőző híján nem mindenhol lesz levegőutánpótlás Fotó: Molnár Artúr

Az újrapenészedés csak egy a problémák közül, a nagyobb gondot a következő okozhatja: A panelházakat úgy építették meg, hogy a fa ablakon beérkező levegő a főzéssel, esetleges cigifüsttel és a wc szagával együtt a központi szellőzőrendszeren keresztül távozik az épületből.  A házak  tetején több strangot megszívó, ezer-kétezer wattos elszívómotorok segítették az állandó levegőáramlást, ám ezt sok épületben leállították, mert az elöregedett szerkezetek túl hangosak voltak és zabálták az áramot: – Néhány éve elkezdtük korszerű, halk működésűekre cserélni a régi elszívókat, a tapasztalatok szerint a lakók elégedettek ezekkel. Egyrészt, mert nem marad bent sem a wc, sem a konyha szaga, de még a cigarettafüst is jó ütemben távozik, másrészt a motorok hat időprogram szerint szabályozhatóak, így csak reggel, délben és este járnak a maximum teljesítmény közelében, ami mindössze 80 watt – mondja a közös képviselő, aki szerint az, hogy egyes lakásokban több szellőző van, máshol viszont esetleg betapasztják azokat, azt eredményezheti, hogy az elszívók nem működnek majd jól. Könnyen lehet, hogy a szellőzővel nem rendelkező lakások a központi szellőzőből visszarántják a szagokat, egészségre esetleg ártalmas anyagokat.

– A gázfelülvizsgálattal együtt mi megcsináltattuk a szellőzők felmérését is. Mivel a műszaki biztonsági szabályzat változásával gyakorlatilag folyamatosan szigorították, hogy mennyi levegőutánpótlásnak kell érkeznie óránként, így a felmérés azt az eredményt hozta, hogy a panelprogramban felújított és egy szellőzővel ellátott lakások 85-90 százalékában újabb légbevezetőt kellett volna építeni az ablakokba, Szerintem sem jó irány ez, ám tartok attól, hogy a rendelet hatására azok is befoltozzák a szellőzők helyét, akik eddig ezt nem tették – vélekedett a társasházak kezelője, aki szerint a higorszkópos, azaz a levegő páratartalmát érzékelő szellőzőknek van leginkább értelme. Ezek, amikor elkezdünk főzni, érzékelik a levegő megnövekedett páratartalmát, kinyitnak, később pedig bezáródnak. No de vajon ki lesz az, aki a szellőzőmizériát követően hajlandó egy ilyenre pénzt áldozni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!