Hírek

2015.01.22. 10:58

Folytatódik Tóásó Előd megalázása

Santa Cruz, Szár - Április 16-án lesz hat éve, hogy Bolíviában kommandósok lelőtték, kivégezték Rózsa Flores Eduardót és társait, a gyilkosságot csodával határos módon túlélő Tóásó Előd azóta várja szabadulását.

Tihanyi Tamás

Rózsa Flores Eduardo élete során volt forradalmár, költő, katona és újságíró, aki a barátom volt és akit annak tartok ma is. Rajtaütés során gyilkolták meg 2009. április 16-án a bolíviai Santa Cruzban társaival együtt, de Tóásó Előd túlélte a leszámolást, amelynek okai máig tisztázatlanok. (Korábbi írásunk a lehetséges okokról és Eduardo életéről a feol.hu-n Négy éve lőtték le Eduardót címmel olvasható.) A megkínzott és ártatlanul raboskodó Tóásó Előd szabadulásáért sokan küzdenek: elsősorban Száron élő nővére, Edit, valamint Lukács Csaba újságíró, a Magyar Nemzet főmunkatársa. Kitartásuk azért fontos, mert a Külügyminisztérium és más hivatalos magyar fórumok erőfeszítései eddig még nem vezettek eredményre. Lukács Csaba a Baptista Szeretetszolgálat küldötteként többször meglátogatta Elődöt a börtönben és rövidesen ismét útnak indul, hogy beszélhessen a székely fiatallal, aki bár idővel megnősült a rácsok mögött, mégis minden nap kénytelen megküzdeni a túlélésért.

- Jelenleg a La Paz-i börtönben tartják fogva Elődöt, de a per Santa Cruz-ban folyik, ezért minden második héten elviszik a tárgyalásra - mondta Lukács Csaba. - Nagyon megalázó módon történik ez a gyakorlatban, volt, hogy a zuhany alól rángatták ki. Természetesen ilyen körülmények között nem tud rendesen felkészülni a tárgyalásokra. A La Paz-i börtönben nagyjából kialakult már saját élete, ott minden nap házi feladatot ír a felesége, aki magyarul tanul. Azt tervezik, ha Előd kiszabadul, Magyarországon telepednek le. A Santa Cruz-i börtönben egészen mások a viszonyok, például nagyon gyakoriak a lázadások.   Nem lehet megkerülni  a kérdést, ami mindenkiben elsőként megfogalmazódik: milyen esélye van Elődnek arra, hogy szabaduljon?  Lukács Csaba nem beszél mellé.

- Gyakorlatilag semmilyen. Ha százalékban kellene kifejeznem, a bíróság nagyjából a harminc százaléknál tart az ügy tárgyalásában, tehát a nagyja még hátra van, ami legalább három év. Még  a tanúkihallgatásig sem jutottak el, és csak azok után várható ítélet. Semmilyen esélyt nem látok arra, hogy felmentsék, valószínűleg elítélik, mert a bíróság egyértelműen a bolíviai kormány utasításait hajtja végre. Sokatmondó, hogy egy európai uniós állampolgár jogtalan fogvatartását hat éve nem tudják megszüntetni. Az üzenet sajnos egyértelmű: ha bajba kerülsz, erre számíthatsz.  Tóásó Előd erről így írt: "Most így nyilvánosan kijelentem: vannak olyan érdekcsoportok az Európai Unión belül, amelyeknek az az érdeke, hogy Bolívia kormánya ellen ne történjen semmiféle szankció. Ez ugyanis a nyereséges üzleteik elveszítését jelenthetné. Tudom, súlyos szavak ezek, de csak erre a következtetésre juthattam: annak ellenére, hogy az Európai Unió szeme mindent lát és hall, nem cselekszik, pedig három európai állampolgárt kivégeztek, és kettőt megkínoztak".

- A bolíviai kormányt nem arra kell szorítani, hogy gyorsítsa fel az eljárást. Az eljárást nem felgyorsítani kell, hanem meg kell szüntetni. Nem kérhetjük azt, hogy a saját állampolgárunkat ítéljék el, amikor eleve jogtalan a fogvatartás. Egyetlen komolyabb esélyt látok, az úgynevezett Amerika-ellenes eljárást, ahol Előd ügye öt éve napirenden van. Annak a bíróságnak az ügyrendje három-öt évig tart. Előd ügye a legrégebbiek  között szerepel, de nem haladnak a dolgok. A magyar kormány abban tudna segíteni, hogy szorgalmazza, hogy Előd ügyével foglalkozzanak azon a bíróságon, és foglalkozzanak ügyével minden olyan fórumon, ahol Bolíviát sakorba lehet szorítani. Tudjuk, hogy az Európai Unió finanszírozza Bolíviát, évi 30 millió eurót küldünk el segélyként. Ebben elsősorban Spanyolország szerepe a döntő, de számukra egy magyar állampolgár sorsa nem fontos. Az osztrákon kórházat építenek, a franciák autópályát: magyarul  a pénz beszél. Az üzlet a legfontosabb, az emberi jogok pedig  nem számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!