Hírek

2016.08.04. 18:02

Forróság a helyi buszokon

Székesfehérvár - A buszos közlekedés nyáron a legkellemetlenebb. Főleg akkor, ha ablakot nem lehet nyitni, klíma pedig sehol. Olvasónk rendszeresen utazik a hőségben olyan helyi járatos buszon, amelyen az utasok kókadoznak, az ablakok nem nyithatók, kivéve a sofőrnél.

S. Töttő Rita

Az alábbi észrevétel érkezett hozzánk egy olvasótól, aki naponta jár helyi járatos busszal Székesfehérváron: Vajon miért közlekedik nyáron olyan busz (például a 24-es), amin nem nyithatóak az ablakok az utasok által, csak valami speciális kulccsal, és sem klíma, sem szellőző nincs rajta? Mindez a buszon vásárolt 310 forintos jegyért. Az illető még hozzáfűzte, hogy egy alkalommal volt klíma bekapcsolva a buszon, amit nem vár el egyébként. Azt azonban igen, hogy a nagy hőségben lehessen legalább ablakot nyitni, ne kelljen azon aggódni, mikor lesz rosszul az ember a levegőtlenségtől, párától.

A kánikulát az idős emberek nagyon nehezen viselik, még a szabad levegőn is, egy zárt, fülledt levegőjű busz még végzetes is lehet

Klímát még egy ideig nem is érdemes várni a helyi buszközlekedésben, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (Knykk) szerint ugyanis a helyi közlekedésben résztvevő autóbuszok esetében a működő klímaberendezés nem éri el a megfelelő hatékonyságot. Túl sűrűn követik egymást a megállók, ahol az ajtó nyitásával kiegyenlítődik a belső és a természetes külső hőmérséklet - szögezte le megkeresésünkre Pruzsina Alice, a társaság kommunikációs és marketing főmunkatársa.

Persze, ahogy írtuk, ezt nem is feltétlenül várják el az utasok, hiszen logikusan végiggondolva egyértelmű: hiába képes az autóbuszok klímája 4-6 fokkal lehűteni a belső tér levegőjét, ha ez az apró különbség is pillanatok alatt elvész. A helyközi, távolsági autóbuszokon utazás közben persze jobban érzékelhető a légkondicionáló megléte, működése, ezért ezeken gyakrabban is alkalmazzák.

De mégis, mi a helyzet a katlanná váló zárt ablakú buszokkal nyáron? Miért nem lehet nyitni őket? - erre ugyan nem kaptunk választ, azt azonban a buszos társaság elárulta: munkatársaik a nyári kánikulában igyekeznek azokat az autóbuszokat forgalomba állítani, amelyeken működik légkondicionáló berendezés, illetve több nyitható ablakkal rendelkeznek. Speciális kulcs viszont nem létezik, tudtuk meg, az utas, megeshet, az ablaktörő kalapácsok helyét láthatta, amelyeket előszeretettel tüntetnek el más utasok. - Amely jármű nyitható ablakkal rendelkezik, azt belülről, az utasok is ki tudják nyitni - tette hozzá a kommunikációs főmunkatárs. Amelyik viszont nem nyitható, ott marad a túlélésre játszás, tennék hozzá az utasok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!