Hírek

2013.09.25. 14:33

Több palotavárosi járat?

Székesfehérvár - Felmerült: a 17-es busz menjen a Palotavárosban. A szakemberek szerint azonban inkább a 29-es járat sűrítése segíthetne a probléma megoldásában.

Házi Péter

Még a májusi közgyűlésen vetette fel Viza Attila és Farkas László palotavárosi képviselő, hogy az itt lakók közlekedésének sokat segíthetne, a ha a 17-es busz nem a György Oszkár tér felé menne, hanem a Kelemen Béla úton, majd a Csapó utcánál térne vissza a Palotai útra. A szakemberek körüljárták a kérdést, a javaslat a pénteki közgyűlés elé kerül.

Eszerint a 17-es útvonalának módosítása éves szinten tízezernél is több pluszkilométert jelentene, ami a „jelenlegi finanszírozási és jogi körülmények között kérdéses, hogy vállalható-e”. Ráadásul a többletutat korlátozott sebességű övezetben, forgalomlassító küszöbökkel sűrűn tarkított úton kellene megtennie az autóbuszoknak, így a menetidő jelentősen megnőne. Ha emiatt nem tartható a menetidő, akkor új buszt kellene beállítani.


Ha elkészül a Palotai-Mészöly Géza utcai kereszteződés lámparendszerének áttervezése, megvizsgálják a megálló visszahelyezését is (Fotó: Koppán Viktor)

További problémát okozna a jelentős átszálló forgalommal bíró György Oszkár téri megálló kiesése, mivel a 17-est a Köfém felé sokan használják munkába járáshoz. Az előterjesztés szerint jobb megoldás lenne a már most is a Palotavároson belül közlekedő 29-es busz járatsűrítése. Ez a busz jelenleg csak iskolai napokon közlekedik, akkor is csak reggel 6 óra 55-kor és negyed nyolckor, ám az iskolásokon kívül sok munkába menő is használja. A mostani javaslat szerint délután háromnegyed egykor és háromnegyed háromkor is menne busz.

Ez évi 3 ezer 300 kilométernyi többletet jelentene, aminek a költsége egymillió hétszázezer forint. Ráadásul ehhez az Alba Volánnak nem kell új autóbuszt sem forgalomba állítania. A szóban forgó májusi közgyűlésen Szigli István is felvetett egy lakossági kérést: A Palotai úti kerékpárút építése miatt áthelyezett Gellért utcai buszmegálló kerüljön vissza régi helyére, a bolt elé.

A szakmai vélemény szerint eddig sem volt szabályos helyen a megálló, azt csak úgy lehetne visszahelyezni, ha a Palotai úton lévő, Kelemen Béla utca felé, balra kanyarodó sávot megszüntetnék. Ez viszont a kereszteződés túlzsúfoltságát csak növelné. Most van folyamatban a jelzőlámpás rendszer felülvizsgálata, a Mészöly-Palotai-Kelemen Béla csomópont lámparendszerét is áttervezik. A tervező feladata lesz az autóbusz-megállóhely visszahelyezésének átgondolása is a csomóponti fázisrend módosításával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!