Hírek

2016.05.13. 16:20

Főúri kincsek: így ettek ők

Seregélyesen 1976-ban, az akkorra részben kiparcellázott kastélypark egy szegletében kerítésépítés közben helyiek bukkantak egy kincseket rejtő vasládára, amelynek közelében - régészeti ásatást követően - hamarosan előkerült egy újabb, ezúttal fából készült láda, további műtárgyakkal.

Szabó Zoltán

A Zichy, Hadik és Széchenyi címerek jellemző motívumaival és - részben ismeretlen - monogramokkal díszített tárgyak (közel ötszáz példány) a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága gyűjteményébe kerültek.

Ebből az anyagból rendeztek kiállítást (koncepció: Bányai Balázs és Nádorfi Gabriella), A seregélyesi kincs - főúri asztalok ékessége címmel a Szent István Király Múzeumban. Az ember persze kíváncsi rá - főleg, ha a közhangulat is erősen rásegít erre -, hogy miből ettek,
kávéztak, fogyasztották a desszertet az egykori előkelőségek. Időről időre láthatóvá teszik ezeket a tárgyakat, nincs is ezzel baj. Más kérdés, valóban teljesülnek-e Kulcsár Mihály múzeumigazgató reményei. Ő a megnyitón úgy fogalmazott: nagyon örülnének, ha a Seuso-kincshez hasonlóan ezt a tárlatot is több tízezren látnák.

Úgy legyen, bár van csipetnyi kételyünk. Ezzel együtt ismét el kell ismernünk: tudtak az egykori, tehetséggel, szépérzékkel megáldott mesterek. Rácsodálkozva a tárgyakra, kicsit el is szégyellem magam, hiszen néha papírbú reggelizem. Viszont nehezen tudnék elképzelni egy hasonló szervizt valamelyik 3 négyzetméteres lakótelepi konyhában, így aztán nem hiszem, hogy a skandináv lakberendezési áruház hasonló rendeltetésű, praktikus, bár ezekhez képest rém primitív tárgyai iziben elsüllyednének a szégyentől. Más kérdés, hogy ma már legalább van mosogatógép, a hozzávaló tablettával , mert bizony nem lehetett könnyű dolguk ez egykori szolgálólányoknak tisztába tenni a kényes ezüstöt.

A kiállítás áttekinthető, a tárlókban szépen mutatnak a míves tányérok, tálak, kanalak, kávéfőzők, kannácskák, a szamovár. A falon elhelyezett tablók segítségével megismerhetjük a seregélyesi birtok tulajdonosait 1650-től 1944-ig, a főúri étkezési szokásokat, a főúri asztalok ezüst ékességeit. A kiállítást megnyitó Németh Szandra, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa szerint a tárlat sok szempontból különleges. Többek között azért, mert a társadalmi elit tagjainak életmódjáról, hétköznapjairól, étkezési szokásairól alig van elsődleges forrás a szakemberek kezében. A tárgyaknak ilyen gazdagsága, ami a Zichy, Széchenyi és Hadik családoktól fennmaradt, egyedi és jelentős forrás-értékű anyag. Nem beszélve a szakácskönyvtöredékről, mely Ujfalusi Margitnak köszönhetően maradt meg, és megőrizte a kastély szakácsnője, Mészáros Anna receptjeit az 1930-as évekből. (A kiállításhoz kapcsolódva megjelent a Főúri finomságok a seregélyesi Zichy-Hadik-kastélyból című kis kötet is.)

A seregélyesi tárgyak egytől egyig hiteles tanúi a második világháború előtti korok világának, mondta a muzeológus. Bepillantást nyújtanak a Tekintetes és Nagyságos Urak és Asszonyok életének egy szeletébe. Így ettek ők, ilyen körítéssel. Tanulságos.

(A kiállítás július 24-éig látható a Rendházban.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!