Hírek

2015.08.08. 08:31

Főváros lesz Iszkaszentgyörgy - A megtisztelő cím nem kis feladatot ró jövőre a községre

Iszkaszentgyörgy – A falu nem véletlenül viselheti majd a Finnugor Kulturális főváros címet. Még a főtéren álló Szent György szobor alkotója is finn.

B. Kiss László

Iszkaszentgyörgy és Veszprém megosztva viselhetik 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros címet. A kitüntető címet most harmadszor ítélte oda a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete. A pályázatokat személyesen kellett bemutatni az elmúlt napokban az észtországi Tartuban.

– Nagy sikere volt a prezentációnknak –– mesélte lapunknak Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere. – Kalocsai mintás egyenpólót viselt az egész küldöttség, melynek tagjaival előszeretettel fényképezkedtek a jelenlevők. Volt velünk egy páros a a község Gula Miklós vezette néptáncosai közül, kolbászt, pogászát, Negró cukrot és Boci csokit kínáltunk. Na meg, persze pálinkát.

A hangzatos címet nem lesz egyszerű tartalommal megtölteni, különösen nem egy kétezer lakost számláló falu számára. Az iszkaszentgyörgyiek azonban nincsenek híján a terveknek, a szimpatikus elképzeléseknek.

Gáll Attila polgármester a FInnugor Kulturális Főváros feliratú szalaggal, amelyet Észtországban vehettek át. Fotó: B.Kiss László

– A pályázatunkat három, szimbolikus érték köré építettük fel – mondja a polgármester. – Az elképzeléseinkben nagy hangsúlyt kap a négy őselem is, a föld, a tűz, a víz és a levegő. Ezek fontos szerepet játszottak az archaikus finnugor világban,ugyanakkor pedig – a környezetvédelem vonatkozásában – aktualitásuk is van. A Finnugor Kulturális Főváros cím birtokában jövőre a már hagyományosnak számító iszkaszentgyörgyi kulturális és közösségi rendezvényeket is igyekszünk új elemekkel, új tartalommal megtölteni.

Gáll Attilától megtudtuk, hogy a jövő év minden hónapjára más-más tematikát terveznek. Így például a januári iszkaszentgyörgyi rendezvények, események a magyar, a februáriakat pedig a finn kultúra jegyében szerveződnek. A falu tíz millió forintot szán a rendezvényekre, ezt az összeget azonban csupán amolyan önerőnek szánják, további támogatásokra is számítanak. Szeretnék felkérni a köztársasági elnököt védnöknek, be szeretnék vonni a minisztériumokat, és például a Dunántúli Regionális Vízművet, a DRV-t is. Utóbbit arra tervezik rávenni, hogy víz világnapi rendezvényét Iszkaszentgyörgyön tartsa meg. Az iszkaszentgyörgyi Finn Kulturális Főváros projekt koordinátora egyébként egy több nyelven is beszélő, helyi fiatalember, Waliduda Dániel. Annak érdekében pedig, hogy az iszkaszentgyörgyi eseményeknek külföldön is híre menjen, kitalálták: 2016-ban végig a faluban tartózkodna egy-egy finn, észt és oroszországi önkéntes is, akik folyamatosan tájékoztatnák anyanyelvükön a finnugor világot a történésekről.

– Szívesen fogadunk további ötleteket is, és hálásak leszünk mindenkinek, aki felajánlja a segítségét. Nincsenek még nagyon tapasztalatok, hiszen mindössze harmadszor ítélték oda a Finnugor Kulturális Főváros címet, és először nyerte azt el (két) magyar település – jegyezte meg a polgármester. Iszkaszentgyörgy egyébként nem véletlenül nyújtotta be pályázatát, a cím elnyerésére valósággal predesztinálták már meglévő finnugor kapcsolatai. Finn és észt településsel is ápolnak kapcsolatot.A Budapesten élő, finn Ari Kupsus nyaranta a fal u kastélyába költözteti galériáját. A Pappenheim-kastélyban székelt egyébként egy ideig 1944-ben a finn nagykövetség. S nem csak a finn Mikulás fordult már meg Iszkaszentgyörgyön, de – 2012 őszén – maga a skandináviai állam köztársasági elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!