Hírek

2016.06.10. 12:49

Fürdik a kutya - de hol? - íme a Fejér megyei helyszínek

Elméletileg 13 olyan hely van a megyében, ahol nem lehet kutyát fürdetni. Így tehát a tévhit megdőlt: a kutyát vízbe vinni nem tilos!

S. Töttő Rita

A most következő időjárás ugyan nem kedvez a csobbanásnak, de nem árt tudni: ha jó időben a kutyánkat is szeretnénk beengedni a vízbe, nincs minden veszve! Megkérdeztük a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát, milyen irányelvek mentén fürösszük kedvenceinket, ha jogkövető állampolgárként szeretnénk eljárni. Mint kiderült, létezik egy kormányrendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről, amely meghatározza, hogy állatot a fürdőhely területére bevinni tilos. Fejér megyében idén tizenhárom ilyen kijelölt természetes fürdőhely üzemel, melyek közül tizenkettő a Velencei-tó partján, egy pedig Dunaújvárosban a Duna holtágán, a Szalki-szigeten működik. Így tehát a megyénkben található egyéb felszíni vízfolyás mentén (a Duna folyam, Gaja, Sió, Sárvíz), vagy víztározók körül (például a pátkai és zámolyi) nincs kijelölt természetes fürdőhely, s ha a helyi önkormányzat rendeletben nem tiltja, akkor ezekben a vizekben boldogan lubickolhatnak kedvenceink.

Székesfehérváron – megkérdeztük – például nincs külön rendelkezés, s mivel a tavacskák (már amelyikben éppen van víz) is természetes vizeknek minősülnek, így akár ezekben is fürödhet a kutya. Persze további jogszabályok rendelkeznek még azokról a helyekről, ahol szintén tilos a fürdőzés, például hajóállomás, kikötő, vagy hajózási útvonal közelében. Jó hír azonban az ebtartóknak, hogy Velencén például van egy kemping, ahol elkülönítetten, védőtávolságok betartásával a kutyák fürödhetnek. Ráadásul a megye természetes vizei körül több olyan szabad partszakasz is található, ahol a jogszabályok nem tiltják kedvenceink fürdőzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!