Hírek

2017.04.30. 12:45

Füstsátor és puttonyfecskendő: ilyen volt a csákvári majális tűzoltókkal

A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság támogatásával a Csákvári Tűzoltó Egyesület izgalmas játékokkal színesítette a Csákvári Majálist szombaton.

A városban működő Vaskapu Hagyományőrző Egyesület szervezésében megvalósult rendezvényen a tűzoltóknál nagy volt a sürgés-forgás. Szerencsére a gyereksokadalom nem hagyott szabad perceket az önkéntes tűzoltóknak.

A füstsátor és a „lakóháztűz oltása" kézzel működtetett szivattyúval, úgynevezett puttonyfecskendővel nagy népszerűségnek örvendett.

A játékok közben a gyerekek és a kicsit gyermeklelkű felnőttek az otthonaikban és az erdőkben betartandó tűzvédelmi szabályokról kaptak hasznos információkat, tanácsokat. Az utóbbi különösen fontos, hiszen Csákvárt a Vértes fővárosaként is aposztrofálják. A Vértes hegység a Dunántúli-középhegység része, 300-400 méteres magaslatokat, réteket, pusztákat foglal magába, ahol a gondatlan tűzgyújtás súlyos károkat tudna okozni a természetben és az épített környezetben is.

A majális ideje alatt a csákvári tűzoltók biztosították az egyik állomását a II. Szent Flórián Futamnak.  A Móri Önkormányzati Tűzoltóság által szervezett versenyen tizenhárom két fős csapat indult, amelyen nem volt feltétel a tűzoltó „előélet", bárki nevezhetett.

A feladatok a tűzvédelem és az elsősegélynyújtás témakörök köré szerveződtek, de semmilyen speciális tudást, képzettséget nem igényeltek, csupán jókedvet, ügyességet és gyorsaságot. A viadalt első helyen zárta a Velence Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, második lett az Oroszlányi Önkormányzati Tűzoltóság, míg a harmadik helyezett Tárkány Női Csapata lett.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes

Az esti órákhoz közeledve az önkéntes tűzoltók, több majálisozóval kiegészülve felállították a májusfát, amely a hozzá kötődő szokások mellett a természet újjászületésének szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!