Hírek

2013.05.29. 19:24

Futás Schirilla Györggyel

Etyek – Az iskolától az ödönmajori legelőig futottak a gyerekek Schirilla Györggyel, a célban túrógombóccal, tejtermékekkel várták őket. S persze kétszáz tehén is ott kérődzött-legelészett körülöttük!

Zsohár Melinda

Az egyhetes tej- és tejterméknépszerűsítő program két Fejér megyei állomása Etyek és Székesfehérvár, a Tej világnapjához kapcsolódóan. Szerdán 240 iskolás állt rajthoz az etyeki polgármesterrel, Garaguly Tiborral, s pedagógusokkal, szülőkkel, hogy megtegyék a pontosan 1983 méternyi távolságot a majorig. Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője, az országosan ismert tejtermelő szokása szerint most is előrukkolt valami jó ötlettel: a legelőn felállított alkalmi konyhán saját kezűleg készített túrógombócot a seregletnek, természetesen helyi tejből! Krémtúrót, Túró Gyurit és Túró Jucit kínált még a lelkes résztvevőknek, akik körül a jámbor jószágok mesebeli hangulatot teremtettek a szabadban.

Fotók: Szabó Erika


Az akcióhoz csatlakozott ifjabb Schirilla György természetgyógyász, hosszútávfutó, az egészséges életmód emblematikus hazai alakja, aki néhai édesapjától vette át a stafétabotot.

A Tej világnapját 1957-től ünneplik világszerte, s véletlenül ez volt az első esztendő, amikor az idősb Schirilla télen átúszta a jeges Dunát. Akkoriban még nem dívott az egészséges életmódról beszélni, azután robbant be a gyors- és műételek fogyasztásának kultusza, mihozzánk is „begyűrűzve”. A vegetáriánus sportoló 37 éven át ismételte meg a Duna-átúszást, amit halála után fia folytatott. 1999-től ő is végrehajtja e bátor tettet. Most a tejivásra biztatja a gyerekeket, illetve a hazai és egészséges élelmiszerek fogyasztására. Kaposvár, Marcali, Etyek és Székesfehérvár után Budapesten zárul az akció, amelyet a Tej Szakmaközi Szervezet és Termék Tanács szervezett a közreműködő tejtermelőkkel és -feldolgozókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!