Hírek

2017.04.18. 17:44

Fejér megyében is sorra kérik vissza a lakók a fűtést

Az olykor felerősödő viharos széllökések miatt a levegőt sokkal hidegebbnek érezhetjük a mai napon. A távfűtést az elmúlt napokban az érintett lakások 85 százalékában már vissza is kapcsoltatták a lakók.

Kocsis Noémi

Április elején még országos és fővárosi melegrekordok dőltek meg, a hőmérők bőven 20 fok feletti értékeket mutattak, az utcákon pedig már pulóverben vagy éppen „egy szál” pólóban sétáló embereket láthattunk. Ám az elmúlt napokban kicsit zordabb arcát mutatta meg az időjárás.

– Idén tavasszal még nem volt több napon át tartó borús, esős az idő. Szerdán, illetve csütörtökön lesz a mélypont, ugyanis a Dunántúl nyugati részén viharos, észak-nyugati szél várható – mondta Pataki Zita időjós.

A szakértőtől megtudtuk, hogy pénteken már elkezd felszakadozni a felhőzet, illetve a hőmérséklet maximum értéke is magasabb lesz az utolsó hétköznapon. Székesfehérváron az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján például pénteken már 11 fok várható, míg csütörtökön csak 5 fokra számíthatunk napközben.

Pataki Zita véleménye szerint az április eleji nagy melegek nem is voltak normálisak, viszont a mostani időjárás teljesen elfogadhatónak mondható. Mint hozzátette, a tavasz nem véletlenül átmeneti évszak, szerinte a földeknek például kifejezetten jót fog tenni az eső, amelyből még nem volt annyira sok idén tavasszal. Az időjós úgy látja,  a szeszélyes időjárás egyetlen hátulütője a szél, amely miatt sokaknak fájhat az elkövetkezendő napokban a feje, emellett a hőérzetünknek sem tesz jót. Szerdán napközben országos átlagban 30-40 km/órás széllel kalkulál az előrejelzés, de erős észak-nyugati széllökésekkel is számolni kell. Újra előkerülnek tehát a kabátok, sálak, sapkák, kerékpározóknak még a kesztyű sem tűnik túlzásnak.

Nem csoda hát, hogy már húsvét vasárnaptól kezdődően egyre többen hívták fel a Széphő Zrt-t és kérték, hogy a szombaton hivatalosan véget ért távfűtési idényt félretéve, lakásukban ismét kapcsolja vissza a szolgáltató a fűtést. Mint Szauter Ákostól, a cég vezérigazgatójától megtudtuk, az elmúlt három napban folyamatosan kapta cégük a megkereséseket: a városban élő 21 ezer fogyasztójuk közül mindössze 15 százalék nem jelezte, hogy ismét igényli a meleget a lakásban. Az 500 városi hőközpont közül kedden délutánig több, mint 220-nál állították vissza a szolgáltatást. Ha nincs műszaki probléma a lakáshoz kapcsolódó rendszerben, a jelzést követően pár perc múlva már melegünk lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!