Hírek

2013.07.05. 13:41

Galambos Dénes a szakmai munkát tartja fontosnak

A megyei kormányhivatal vezetője az 56 éves Galambos Dénes lett, aki az elmúlt két és fél évben a kormányhivatal kabinetfőnöke volt. Interjúnkban magáról és a feladatokról is beszél.

Tribolt Lajos

Korábban nem volt ismert a megye közéletében. Amit tudnak önről az az, hogy jogász végzettségű és az elmúlt két és fél évben a kormányhivatal kabinetfőnöke volt...

– A jogász doktori diplomámat 1981-ben szereztem meg az ELTE Állam- és Jogtudományi karán Budapesten. Az első munkahelyem a dunaújvárosi Munkásszövetkezet volt, ahol jogi előadóként kezdtem, majd a szakvizsga után jogtanácsosként dolgoztam. A nejem orvos és 1984-ben kikerültünk Nagyvenyimre, ahol ő körzeti orvosként dolgozott. Én Mezőfalván a mezőgazdasági szövetkezetben helyezkedtem el. Nagyvenyimen a rendszerváltáskor kapcsolódtam be a közéletbe, 1990-ben önkormányzati képviselő lettem, amit húsz éven keresztül csináltam. Közben 11 éven át a település társadalmi alpolgármestereként is tevékenykedtem. Ez az önkormányzati munka segített abban, hogy megismerjem az önkormányzati, közigazgatási világot.
A szakmai munkámban 1991. a következő fontos dátum, akkor egyéni ügyvéd lettem. 2011. január 1-jétől láttam el a kormányhivatal kabinetvezetői feladatait.

Galambos Dénes, a megyei kormányhivatal új vezetője (Fotó: Nagy Norbert)

Ez egy meglehetősen nagy váltás volt, egyszerre egy ekkora hivatal központjába kerülni...

– Természetesen ez egy óriási feladat. Hiszen korábban a közigazgatási hivatal 74 fővel dolgozott, a váltás után a feladatkör bővülésével nagyon megnőtt a létszám, ma 1343 fő. A feladatbővülés folyamatában kezdettől részt vettem, hiszen mint kabinetvezető a kormánymegbízott munkájának a segítése volt a feladatom, jogi, szervezési, jogszabály-előkészítési és kapcsolattartási, koordinálási tevékenységet végeztem. Úgy gondolom az eredmények magukért beszélnek, hiszen Dorkota Lajos kormánymegbízott úr vezetésével kialakult a mai struktúra, ami a törzshivatalból, 16 szakigazgatási szervből és 9 járási hivatalból áll. Az elmúlt két és fél év megteremtette az alapokat. Dorkota úr keményen dolgozott azért, hogy működjön az a koncepció, amelyet úgy fogalmazunk meg, hogy a „jó állam”. Részt vettem én is a kormányablakok kialakításában, amelyek Székesfehérváron és Dunaújvárosban 2011. óta működnek.

E téren további feladatok is vannak...

– Az már az én feladatom lesz, hogy jövő év szeptemberéig létrejöjjön a megyében a 14 kormányablak. Ennek első lépéseként a meglévő kettő mellé hármat nyitunk ez év októbere és decembere között. Így Fehérváron nyitunk még egyet a József utcában, a nyugdíjbiztosító épületében. Abán és Martonvásáron is még az idén megkezdi működését a kormányablak. A dunaújvárosi új helyre költözik, mégpedig a volt házasságkötő épületébe. Székesfehérváron pedig megújul és akadálymentesített lesz a ma működő kormányablak. A többi kormányablak pedig fokozatosan lép „üzembe” 2014. szeptemberéig.

– Dorkota Lajos működéséről még az ellenzék is azt mondta, a szakmai szempontokat helyezte előtérbe...

– Szakmai feladatot kaptam ezzel a megbízással, ezért azt szeretném szolgálni. A szakmai szempontok lesznek a meghatározók.

Korábban már szóba került, hogy újabb szakigazgatási szervezetek kerülnek majd a kormányhivatal irányítása alá. Hogyan áll ez az ügy?

– Várjuk meg az őszi törvénykezést. Megindult már a gondolkodás, mely területeket lehetne még integrálni, de erről egyelőre korai lenne nyilatkoznom.

Paróczai Csaba főigazgató távozott, hiszen az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyik elnökhelyettese lett. A sorokat rendezni kell...

– Fontos, hogy a három fős vezetés minél előbb teljes legyen. A főigazgatói posztra Simon László jelenlegi igazgató kinevezését javaslom a miniszternek, s várhatóan július 15-től betöltheti a posztot. Ő tesz majd javaslatot az igazgató személyére, akit én nevezek ki, várhatóan július végéig. Augusztustól teljes lesz a vezetés.

 

Galambos Dénes Bács-Kiskun megyei családból származik, 56 éves. Budapesten jogi diplomát szerzett. Előbb Dunaújvárosban jogi előadóként, majd jogtanácsosként dolgozott. Ezt követően a mezőfalvi szövetkezetben vállalt munkát. 1991 óta magánügyvédként dolgozott, míg 2011. január elsejétől a kormányhivatal kabinetfőnöke lett. Most kinevezték a megyei kormányhivatal vezetőjévé.

A nagyvenyimi önkormányzat tagja húsz éven át, közben 11 évig társadalmi megbízatású alpolgármester

Nős, felesége orvos, fia ügyvédbojtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!