Hírek

2017.03.08. 17:28

Akció ezer békaéletért

Gánt – Béka egyelőre nem jött, a tömeges vonulásra a szaporodóhelyre az első nagyobb esőig még várni kell. Éppen ezért jó megelőző kezdeményezés a békamentő védvonal, amelyet szerdán helyeztek ki a területre.

Kocsis Noémi

Egy vérteskozmai villamosmérnök, Rádl Anikó kezdeményezésére, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai vezetésével és eszközeivel, valamint önkéntesek és közmunkások bevonásával már tavaly is békamentő kerítés létesült a Gántról Vérteskozma felé vezető főút mentén.

Itt kelnek át ugyanis minden tavaszkezdetkor az út menti erdőben áttelelő békák – varangyok és unkák -, hogy a szemközti, magáningatlanon létesült záportározónál lerakhassák petéiket. A falutól zsilippel elválasztott terület ugyanis kitűnő szaporodóhelyet jelent a kétéltűeknek – ám a köztes főút forgalma miatt százasával pusztulnak el az autókerekek alatt.

– Az akkor négyéves kislányommal éppen erre jártunk és rengeteg elütött állatot láttunk az aszfalton. Egy nagy barna varangy éppen felfújta magát a közeledő autó láttán, de a kocsi telibe kapta. A kislányom nagyon sírt és kérdezte: miért nem lehet ez ellen tenni valamit?

Az első, tavalyi sikeres akciónak hála a vezetett statisztika szerint ezer béka már megmenekült, tudjuk meg Klébert Antaltól, a Vértes-Mezőföldi Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi őrkerület-vezetőjétől, s idén is legalább hasonló adatokra számítanak a kezdeményezők.

A békamentés első eleme az erdő és az út közé végig, levert karókra rögzített ponyvakerítés, amelyet a talajjal össze is dolgoznak, s tízméterenként vödröket helyeznek ki mellé. A meredek falú erdőből kora tavasszal, az első nagy csapadékot követően tömegesen indulnak meg a békák a szemközti, 1990 körül létesült zárportározó és tavacska felé, szokásos szaporodóhelyükre.

A legtöbb állat a vödrökben találja magát, majd az önkéntesek megszámlálás után reggel és este átviszik őket a vízhez. A folyamat  3-4 hétig tart, s peterakás után a békák már nem  áramlanak  vissza az erdőbe, szétszóródnak a környéken.

A Magyar Közút a 60-as sebességkorlátozó tábla alá egy békák vonulására figyelmeztető táblát helyezett ki a már említett útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!