Hírek

2014.11.26. 16:00

Gazdára váró vidéki rendelők

Nem szívesen jönnek a vidéki településekre az orvosok, pedig még pályázattal is segíti az OEP a letelepedésüket. Számos megyei településen is hosszú ideje várják, hogy a betöltetlen háziorvosi praxis végre gazdára leljen.

S. Töttő Rita

Több millió forintos, szabadon felhasználható támogatással ösztönözte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a háziorvosokat, hogy a tartósan betöltetlen praxisokat vállukra vegyék. A javarészt kisebb településeken található háziorvosi praxisok évek óta keresik gazdájukat, ám a mézesmadzag még így sem bizonyult elég csábítónak, noha félmilliárd forintot szánt az OEP a célra. Pedig a vidéki önkormányzatok örülnének, ha sikerülne állandó orvost szerződtetni a településeikre, amelyeken – ahogy egy érintett jegyző elmondta -, a helyettesítéssel megoldott szolgáltatás többe kerül, mintha betöltött praxis működne.

Az OEP pályázatának október 31-én járt le a beadási határideje. Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója, Balogh Sándor, a kérdésünkre elárulta: Fejér megyében 5 olyan egy éven túl betöltetlen háziorvosi szolgálat volt, amelyekre pályázatot lehetett benyújtani. Országosan 46 pályázat érkezett be az OEP-hez a letelepedési pályázati kiírásra. Ezekből 2 vonatkozott Fejér megyében működő háziorvosi szolgálatra, melyekből az egyik pályázat már nyertes minősítést kapott. Mint kiderült, Besnyő a szerencsés, a másik pályázattal kapcsolatban, amely Ráckeresztúrról érkezett, a héten várható döntés. A többi település pedig küzd, s várja a csodát – azaz egy olyan háziorvost, aki hajlandó a viszonylag kis beteglétszámot, s az ezzel járó alacsonyabb finanszírozást, a szinte állandó készenlétet, valamint a környékbeli letelepedést bevállalni. Nem túl vonzó ez az opció, még a frissen végzett orvosoknak sem, akik egyébként is alig vannak – vélekedik Horváth István, a Besnyőn december 1-ig helyettesítő háziorvos. A település 1350 fős betegszámú praxis, amely napi 40, télvíz idején akár 80 fős betegszámot is produkál. Ez, noha emberséges odafigyelést tesz lehetővé az orvos részéről, viszont jóval kisebb támogatást jelent, mint egy nagyobb város esetén. Besnyőnek végül mégis sikerült, s ezt örömmel nyugtázta Gémesiné Fejes Zsuzsanna polgármester is, aki elárulta azért, hogy több mint egy éve várják a megoldást.

- Rengeteget hirdettünk, pályázatokat nyújtottunk be – árulta el a korábbi hónapok viszontagságait a polgármester. Hasonló nehézségekről számolt be például Vajta jegyzője, Marinka Nikolett is. E Fejér megyei településen már 2011 júliusa óta nincs betöltve a vegyes háziorvosi praxis.

- Sajnos nem jelentkeztek orvosok, még a frissen végzettek is elutasították a megkeresésünket. Nagyon nehéz helyzet ez, mivel a helyettesítésre az OEP kevesebb normatívát utal, így a szolgáltatás számunkra többe kerül, mintha betöltött praxisunk lenne – teszi hozzá.
Talán a legrégebb óta mégis Mátyásdomb és Sárosd küzdhet a megyében: az előbbi 2008, az utóbbi 2010 óta várja orvosát. Dunkl Gergely, Sárosd polgármestere azonban most pozitív képet vázolt fel:

- Megeshet, hamarosan aláírjuk a szerződést egy háziorvossal, akinek ajánlatot tettünk, s ha sikerül a megegyezés, jövő évtől már praktizálhat is – fejezte ki reményét Dunkl.

Dunkl Gergely, Sárosd polgármestere

Enyingen a gyermekorvosi praxist nem sikerült betölteni több mint két éve, de idén augusztustól az egyik felnőtt háziorvosi rendelést is helyettesítéssel oldják meg – fejezte ki sajnálatát Viplak Tibor polgármester, aki tudja, az orvoshiány általános jelenség Magyarországon, Enying mégis nehezebb helyzetben van az átlagnál, annak ellenére, hogy közel van a Balaton és jó a település megközelíthetősége is:

- A környező nagyobb városok, mint Székesfehérvár, Siófok és Veszprém, vonzóbb lehetőséget kínálnak a fiatal, kezdő orvosok részére, illetve egy részük külföldre megy, így nagyon nehéz szakembert találni – mondta. Ám sok település, így Enying is, igyekszik megnyerő feltételeket teremteni. - A hátrány leküzdése érdekében az önkormányzat térítésmentes lakáshasználatot biztosít az ide érkező s az erre igényt tartó orvosok részére – tette hozzá Viplak Tibor, aki még egy lényeges pontra rávilágított: a központi orvosi ügyelet beosztása is nehezebb, ha nincs elég háziorvos a településen. Kénytelenek a környező településeken dolgozó orvosokat is bevonni, felkérni.

Az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint Fejér megyében érintett még Nagylók, Hantos és Perkáta is, bár ez utóbbiban, Somogyi Balázs polgármester szerint már megoldódott a kérdés, szerződött háziorvosuk van.

Az OEP pályázatáról azonban nem is minden település tudott, pedig 6 és 10 millió forint közötti összeghez juthattak általa az orvosok, függően attól, milyen régen betöltetlen praxist vesz át a pályázó. Bár nem is mindegyik érintett, hiszen felnőtt praxis esetén az 1000, gyermekorvosi rendelés esetén pedig az 500 főnél nagyobb lakosságszámú települések jöhettek szóba. A kisebbeknek még várniuk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!