Hírek

2017.05.21. 17:05

Gazdával, mégis gazdátlanul - A postást is lerángatják a kóborló kutyák

Évről évre nagy gondot okoznak a lakosoknak és az önkormányzatoknak is az udvarokról kiszökött kutyák. Az esetek száma mégsem csökken.

S. Töttő Rita

Olvasónk Sárszentmihályról keresett meg bennünket, hogy a településen egy nagytestű kutya tartja félelemben nagyjából este 10 és hajnali 5 óra között a Kölcsey utca környékén tartózkodókat, beleértve a postást is, akit a kerékpárjáról is lerángatott a sokszor agresszív eb. Már három bejelentés is érkezett az önkormányzathoz, tudtuk meg Nagy Ildikó jegyzőtől, aki szerint visszatérő problémáról van szó: tavaly és előtte is érkeztek ilyen bejelentések.

- A helyzetünket viszont több tényező is nehezíti. A közterületen kóborló kutyák esetében az önkormányzat feladata az állatok begyűjtetése. Ehhez szerződést kötöttünk az ASKA Alapítvánnyal, ahonnan a gyepmester már többször is járt a helyszínen, eddig sajnos eredménytelenül: a legtöbbször ugyanis már hűlt helyét találtuk az ebeknek - fogalmazott a jegyző.

- Olyan is előfordult, hogy kiérkezésünkkor a gazdájánál volt az állat, éppen aludt. Ekkor a tulajdonosnak kellene lemondania a kutyáról, amit természetesen nem tesznek meg - részletezi a sárszentmihályi jegyző, aki minden, hozzá érkező esetet kivizsgál, megkeresi a feljelentett személyt és felhívja a figyelmét, hogy az állatvédelmi törvénynek és az állattartás szabályairól szóló kormányrendeletnek megfelelően tartsa állatát.

A hivatalos út

A gazdák felelősségre vonása törvényben szabályozott, szabálysértésnek minősül például, ha valaki felügyelet nélkül engedi kóborolni kedvencét közterületen. Az így befogott kutya gazdáját - aki egyre gyakrabban válik ismertté a kötelezően beültetendő mikrochipnek köszönhetően - a jegyző határozatban szólíthatja fel az állattartás szabályainak betartására, bírságot is kiszabhat, elkoboztathatja az ebet. Persze a kistelepüléseken a legritkább esetben fajulnak idáig a dolgok, gyakrabban felügyelik a helyzetet civil állatvédők, mint hogy eljutna egy ügy az önkormányzatig. Tudja jól ezt Lorászkó Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér megyei Szervezetének elnöke is, aki szerint egy jól sikerült felvétel a kiszökött kutyáról, s annak közzététele, nagyobb visszatartó erővel bírhat, mint egy önkormányzati figyelmeztetés.

- Egy udvarról kiszökdöső kutya igazi szomszédharagot tud generálni. A hanyag gazda odáig már el sem jut gondolatban, hogy ha őt nem is, másokat zavarhat a kóborgó eb - hangsúlyozza a szakember, aki évekig tartó eljárásban vett például részt egy ügyben, amelyben motoros ütötte el a kiszökött kutyát. A motorosnak komoly sérülései lettek, a gazda pedig nagyon nem járt jól. Előfordult olyan is, hogy a kijutott kutya kinyitotta (!) a szomszéd kapuját, bement, és megölte az ott élő ebet. Ezt pedig a szomszédok kínkeservvel nézték végig. Persze legtöbbször akkor lesz eljárás egy szökésből, ha baj történt a kutya miatt. Pedig nem kellene idáig eljutni, sőt, ezeket kellene megelőzni a jegyzői felszólításokkal, szabálysértési eljárásokkal, bírságokkal és kobzásokkal.

- Határozat várható ezekben az ügyekben a héten vagy a jövő héten - mondja a sárszentmihályi jegyző. - Ez az esetek egy részében megalapozza, hogy legközelebb bírságot lehessen kiszabni a tulajdonosokra, de sajnos így is vannak olyan gazdák, akik nem hajlandóak befizetni a rájuk kiszabott pénzbüntetést. Ráadásul tőlük be sem lehet hajtani ezt az összeget, mert az adósoknak nincsen regisztrált jövedelmük vagy olyan ingóságuk, amit érdemes lenne elmozdítani - részletezi Nagy Ildikó.

Nem egyedülálló eset

A kiszökdöső kutyák Pákozdon is problémát okoznak, ám itt már évek óta összefognak a helyi állatbarátok, és megpróbálják rendezni a helyzetet. Némethné Laki Anita helyi állatvédő úgy tapasztalja, nagyjából ugyanannyi kutya kóborol most, mint pár éve.

- Akiket el tudok érni, azok hosszabb-rövidebb idő után belátják, hogy ez így nem jó - teszi hozzá az állatbarát, aki szerint az internet sokat segít, hiszen ha felkerül egy fénykép az elkóborolt kutyáról a közösségi oldalra, a gazdák gyakran azonnal lépnek. De hatékony a személyes jelenlét is. - Azok, akiknek valamilyen veszteségük lett, például elgázolták a kutyáját, hamarabb észhez térnek. De vannak elvetemültek - tudjuk meg, ahogy azt is, hogy most is van ilyen esetük, amikor mindent megígért a gazda, mégis ugyanúgy eltünedezik a kutya. A tapasztalatok szerint őket semmi nem hatja meg: sem a felszólítás, sem a fenyegetőzés vagy a bírságolás. - Legfeljebb, ha túl kellemetlenné válik a helyzet, kidobják a kutyát, megszabadulnak tőle...

A GAZDÁNAK MEG KELL TÉRÍTENIE

Ha valaki Fehérváron kóborló kutyát lát, a gyepmestert célszerű értesíteni, aki 24 órás készenlétben dolgozik (tel: 36/30/206-5372). A gyepmester befogja a kóborló kutyát és menhelyre viszi. Ott a chip alapján azonosítják a gazdát és értesítik. A felmerült költségeket a gazdának meg kell térítenie, illetve ha ismétlődő esetekről van szó, akkor lehetőség van a járási hivatalnál szabálysértési eljárást indítani a kutya gazdája ellen.Aki közterületen felügyelet nélkül kóborló kutyát lát, a polgármesteri hivatal igazgatási irodáján is bejelentést tehet. A kutya kiszökése miatt eddig még nem szabtak ki állatvédelmi bírságot, árulta el az önkormányzat, de a bejelentés alapján a kutya gazdáját felszólítják a kiszökés megakadályozására.

 

Várjuk fotóikat!

Várjuk azokat a fotókat, amelyeken rendszeresen kiszökő kutyákat láthatunk! Egyszer-egyszer a „legszabálykövetőbb” eb is túljárhat a gazda eszén, de ha a kutyát többször láttuk szabadon, fotózzuk le! Küldjék el a felvételeket a [email protected] e-mail címre, megjelölve a települést, utcanevet és időpontot, mi ezek alapján elkészítjük a megye kóborkutya-térképét és jelezzük a település jegyzőjének a problémát, kérjük az intézkedést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!