Hírek

2015.03.03. 07:52

Gigászi szállítmány bénítja a megye egy részét

Ház méretű gépegységeket indítottak útnak a gönyűi kikötőből vasárnap késő este. A szerelvény március 2-án éjjel és 3-án napközben halad át Fejér megyén.

Klecska Ernő

Lapunk információi szerint Románia legnagyobb fekete-tengeri kikötőjéből, Konstancából érkezett a gönyűi kikötőbe a Dunán három óriási és több kisebb darabban három gépegység – porbunker, nedves gázmosó és szárítódob –, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a péti  Nitrogénművek Zrt. megvalósítsa beruházását, egy új műtrágya-granuláló üzem építését.

Fotó: Koppán Viktor

A Spanyolországban gyártott, a Földközi-tengeren hajóval szállított berendezések legnagyobbikát  egy 40 méter hosszú, 5,4 méter széles, 6,7 méter magas, 215 tonna összsúlyú szerelvénnyel indították útnak vasárnap késő este Gönyűről Nagyszentjános, Bana, Bábolna, Kisbér irányába, s ma hajnalra Bakonysárkányig értek. A másik két szerelvény valamivel rövidebb (29 és 28 méteres), de szélesebb (7,3 és 6,8 méteres), valamint magasabb (8,6 és 7,7 méteres) volt. Az utóbbi kettő 89 és 64 tonnát nyomott.

A három éjszakára tervezett szállítás csak külön útvonalengedély birtokában hajtható végre. Egészen különleges intézkedésekre volt szükség. Több településen például tegnap este lekapcsolták a légvezeték-hálózatot, így a két településen hosszú órákon át nem volt áram. Nagyszentjánoson a vasúti átjárót is szét kellett szerelni, több Komárom-Esztergom megyei helységben pedig már napokkal korábban legallyazták az út menti fákat.

A konvoj egy része tegnap éjjel, lapzárta után ért Fehérvár határába. A szállítás napján, a szerelvények érkezése előtt megkezdődik az útban lévő légvezetékek (áram, kábel-tv, stb.) elbontása, majd az elhaladás után azok visszaépítése – tudta meg a feol.hu.

• A közlekedés biztosításához és a munkálatok biztonságos elvégzéséhez a lakott területeken forgalomtechnikával, táblázással lesz biztosítva a közlekedés, szükség esetén kisebb kerülőutak igénybevételével.

Kérik az érintettek figyelmét, hogy az útvonal mentén, a szállítás éjszakáján ne parkoljanak autóikkal, hogy a szállítmány áthaladása minél gyorsabban, biztonságosabban történhessen, csökkentve ezzel az áramszünet hosszát!

A katasztrófavédelmi igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy azokat a fűtőberendezéseket, amelyek működtetéséhez elektromos áram szükséges ezen időpontig állítsák le, mivel a keringetőszivattyúk – áramszünet esetén - nem tudnak üzemelni, ezért kazánrobbanás is bekövetkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!