Hírek

2014.11.24. 17:35

Gimi helyett szakma

A dunaújvárosi Bánkiban és pusztaszabolcsi Szabolcs vezér iskolában jövőre nem indul gimnáziumi osztály.

Tribolt Lajos

A helyettes államtitkár azt nyilatkozta, hogy szó sincs arról, hogy gimnáziumi férőhelyeket szűkíteni kellene, a cél az, hogy a tudás, mint érték jelenjen meg a gimnáziumban, a szakközépiskolában és a szakmunkásképzésben.

Közben Pusztaszabolcson a Szabolcs vezér középiskolában ás a dunaújvárosi Bánki középiskolában már tudják, hogy jövő szeptemberben a profiltisztítás miatt már nem indíthatnak gimnáziumi osztályt.

Sajnos a a fehérvári tankerületi vezetőt nem sikerült elérnünk, hogy megkérdezzük, érint-e más intézményt is a profiltisztítás. Pedig szívesen meghallgatnánk az ügyben őt is.

A székesfehérvári tankerület vezetőjével sajnos nem sikerült beszélni, de utána néztünk a gimnáziumi képzéseknek.

Lapunk szombati számában jelent meg Szabó Zoltán kollégánk interjúja Sipos Imre helyettes államtitkárral. A szakpolitikus elmondta, szó sincs arról, hogy a gimnáziumi férőhelyeket szűkíteni kellene. Gyakorlatilag minden képzési formában sokkal több a férőhely, mint ahány diák egyátalán van az országban. Majd tízezerrel több férőhely van például a gimnáziumokban, mint ahányan beiratkoznak. Ha innen nézzük, mindenkinek lehetősége van, hogy gimnáziumba menjen.

Ugyanazon a napon, szombaton adtuk hírül, hogy a Bánki Donát középiskolában megszűnik a gimnáziumi osztály.

- Nem ért minket váratlanul a döntés, hiszen különböző csatornákon már szeptember óta szivárogtak olyan információk, hogy a jövőben a kormány a szakképzést kívánja erősíteni... Azt a szándékot érteni vélem és még támogatom is, hogy erősíteni kell a szakképzést, ám ez, a profil tisztításnak nevezett átszervezés sajnos az egyes intézményekkel és az ott elért eredményekkel nem foglalkozik - mondta Gyöngyössy Csaba igazgató.


A tolvajok okozta, sajnos a homlokzaton látható betűvesztés után jóval nagyobb veszteség érte a dunaújvárosi Bánki középiskolát. A fenntartó döntésének értelmében az iskola jövőre nem indíthatja el az utóbbi évtizedekben sikeressé lett gimnáziumi osztályát
Fotó: Ady Géza

A dunaújvárosi tények és a helyettes államtitkár szavai közötti ellentmondást valószínűleg utóbbinak az a mondata oldja fel, hogy több a hely, mint a jelentkező. Az egy másik kérdés, hogy hol vannak üres helyek, s hol nem.

Pusztaszabolcson például az utóbbi két évben nem indult gimnáziumi osztály, mivel nem volt elég jelentkező. Így egy-egy gimnáziumi osztályuk van a 11. és 12. évfolyamon. Több már nem is lesz, mert Végh Kornél igazgatóhelyettes elmondta, hogy a profiltisztítás jegyében megszüntették a gimnáziumi lehetőséget, így jövő szeptemberre már nem hirdethetik meg.

A Szabolcs vezér iskolában így marad a kereskedő, turisztikai ügyintéző, közgazdász képzés és kellő jelentkező esetén indul majd szeptemberben egy pedagógus és családsegítő képzés. Terveznek a szakközépiskolai osztályok mellett egy eladói szakiskolai képzést is. Elmondta Végh Kornél azt is, hogy estin továbbra is terveznek gimnáziumi képzést, azt nem érinti a profiltisztítás.

A bicskei Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskolában más a helyzet. Nagy Györgyné igazgatóhelyettes nem vette át a titkárnőtől a telefont, csak rajta keresztül tudhattam meg, hogy a jövő szeptemberben két gimnáziumi és egy szakközépiskola osztály indítását tervezik.

A dunaújvárosi Bánki a gimnáziumi osztályában egy drámapedagógiai és egy informatikai fakultációt kínált. Diákjaik 90 százalékát felvették valamely felsőoktatási intézménybe, számosan kerültek a Színművészeti Egyetemre, vagy a Kaposvári Egyetem hasonló karára.

Szeptemberben majd informatikai osztály indul, próbálják a struktúraváltást létszámleépítés nélkül végrehajtani.

SZERINTEM

Jól tudjuk, hogy minden változtatás, struktúra váltás érdeksérelmekkel jár. A témához nálam sokkal jobban értők úgy ítélték meg, hogy érdemes a szakképzéssel foglalkozó intézményeknél profiltisztítást csinálni. Nem irigylem azokat, akinek megyénként ki kell mondani, hol szűnnek meg a gimnáziumi osztályok. Nem irigylem azokat a diákokat sem, akik negyedikesként a Bánki drámapedagógiai osztályába kívántak jelentkezni. Valószínűleg nem belőlük lesznek a legjobb informatikusok, sőt gépészek sem. Így nekik másik iskolát kell keresniük. Valahol egy másik városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!