Hírek

2016.03.01. 16:16

Gombostűvel átszúrt étel a Szedreskerti lakótelepen

Székesfehérvár – A kutyám szájából szedtem ki a gombostűvel átszúrt konzervhúst – mondta el Danó Viktória, az egyik Liget soron élő kutyatulajdonos.

Sebestyén Lilla

Az elmúlt hónapokban több ízben is találtak gombostűvel átszúrt ételt a Szedreskerti lakótelepen.

Tokaj Gyula, egy kistermetű, keverék kutyus büszke tulajdonosa fedezte fel először a környéken elszórt, halálos csapdákat.

– Elég sokat sétáltattam Diót – így hívják kedvencét – a Ligetsoron és annak környékén. Egyrészt, mert nincs autóút a közelben, másrészt a játszótér is el van kerítve. December közepén épp egy másik gazdival kódorogtunk a Szedreskert 19-es szám alatt lévő ház közvetlen közelében, amikor megláttam, hogy a kutyám elkezd rágcsálni valamit. Azonnal rászóltam és odamentem megnézni, milyen „ínyenc falatot” talált magának. Akkor láttam meg a gombostűvel átszúrt pogácsát. Nagy volt az ijedtség, rögtön az állatkórházba mentünk röntgenre. Szerencsére utóbb kiderült, hogy nincs baj, de amióta egy másik esetről is hallottam, komolyan gondolkodom a rendőrségi feljelentésen – magyarázza Gyula, aki a környékbeli ebtulajdonosokat is figyelmeztette a veszélyre.

Fotó: Molnár Artúr

Szintén hasonló eset történt ugyanazon a helyen Danó Viktóriával és kutyusával, Lilivel is. A lány úgy szedte ki kedvence szájából a tűvel átdöfött konzervhúst.

– Már nyáron is voltak próbálkozások: a játszótér mellé mérgezett húst rakott ki valaki. Szerintem a dolog kiváltója az lehet, hogy a környéken vannak olyan felelőtlen gazdik, akik arra sem képesek, hogy összeszedjék kedvencük piszkát. A helyi lakók közül jó páran – utóbbi miatt – gyakorta rossz szemmel néznek ránk. A gombostűvel átszúrt ételt viszont ennek ellenére is kegyetlennek tartom, mert nem a felelőtlen – vagy éppen felelősségteljes – gazdákat bünteti, hanem a szerencsétlen állatot – magyarázza Viki, aki Gyulával együtt a történtek óta megpróbálja nagy ívben elkerülni a helyet.

Ez azonban még nem oldja meg a problémát.

– Minden kutya más. Vannak ebek, melyek előszeretettel szeretik megenni az utcai hulladékot, kidobott ételt. A többi négylábú viszont messze elkerüli a kirakott halmot, eldugott ételt. Ez a fajta ösztön – amelyik kutyában megvan – nagyon erős. A legbiztosabb természetesen az, ha a gazda maga ellenőrzi a területet ahol a sétáltat, vagy eleve kutyafuttatókba viszi kedvencét. Én először is azt tanácsolnám, teszteljük le kedvencünket: dugjunk el valahová egy falatnyi ételt és nézzük meg, hogy a tiltószó – egy határozott „Nem”, vagy egy „Fújj” felkiáltásra – hogyan reagál az eb. Ha eleve messze elkerüli, vagy felszólításra a továbbiakban békén hagyja az ott elejtett darabot, jutalmazzuk meg egy magunkkal hozott falattal. Amennyiben viszont a tiltás ellenére behabzsolja az elrejtett szalámit, vagy kenyérdarabot mindenképpen kérjük ki egy szakember tanácsát, hogy megelőzzük a bajt – mondta el Kozma Hilda, az egyik székesfehérvári kutyaiskola vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!