Hírek

2016.11.07. 22:05

Gondban a gépek... - Elúsznak a munkák a földeken az eső miatt

Dunaújváros - Egy kis szárazság kellene most a mezőgazdasági munkákhoz: hogy a gépek ki tudjanak menni a földekre! Többet kívánni sem lehetne a dolgozóktól! - mondta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője érdeklődésünkre az őszi mun-kák állásáról.

Pekarek János

Vagyis: mindenki inaszakadtáig dolgozik, már amikor az időjárás ezt engedélyezi számára. Ez viszont mostanság csak ritkán fordul elő. Vasárnap például húsz-huszonöt milliméternyi csapadék esett a város környékén: ez pedig az eddigi, ugyancsak bőséges esőzések után további problémákat jelent a mezőgazdászok számára. Mégpedig azt, hogy gépekkel nem lehet felmenni a földekre. Pedig nagyon kellene! A vetés éppen csak befejeződött, viszont a kukorica-betakarítás nagyobb része még hátra van - s akkor még nem szóltunk a bérszárításról, a raktárak kapacitásáról.

Az egyetlen jó hír a környékbeli mezőgazdaságban, hogy befejezték az őszi vetést a földeken
Fotó: Ady Géza

A kinti munkákkal teljesen leálltunk! - válaszolta érdeklődésünkre Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője hétfőn délután.

Kijelentésének magyarázata pedig nem más, mint a sorozatos esőzés: egész vasárnap délután például valósággal szakadt az eső a város környékén.

Pedig nagyon sok teendő lenne a földeken! Elsősorban a kukorica-betakarítással: a zrt. földjein még legalább 160 hektárnyi szedetlen kukorica van. Ugyanakkor a Pentele Zrt. a környékbeli gazdákkal leszerződött mintegy hatszáz tonna kukorica szárítására és raktározására: ez most ott áll a cég szárítója előtt, feldolgozásra várva, miközben sok saját termés a határban vár.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a korábbi termés értékesítése is nehézségekbe ütközött: ezért mintegy kétezer tonna árpát és ezer tonna búzát kellett a szomszédos gazdaságoknál bérelt raktárakban elhelyezni, hogy az előre le- szerződött mennyiséget tudják hová rakni.

Mégis: a legnagyobb gondot pillanatnyilag az jelenti, hogy hogyan szedjék le a kukoricát, valamint: a leszedett termést hogyan hozzák ki a földekről, ha az eső, a sár miatt gépek alig tudják megközelíteni a táblákat?

- Most arra lenne szükségünk, hogy legalább egy, másfél hétig ne essen az eső a környéken! - fohászkodott Márkli János.

A Pentele Zrt.-vel szerződésben álló gazdáknál még legalább ezer hektárnyi, a cég saját földjein viszont még jó ezerötszáz hektárnyi kukorica vár az aratásra. Szárításra. Tárolásra.

Tulajdonképpen csak egyetlen jó hírt tudunk közölni a földekről. Azt, hogy a múlt héten sikerrel befejeződött az őszi árpa és a búza vetése. Ez önmagában is nagy bravúr az időjárási viszonyokra való tekintettel. Az viszont, hogy ezután mi lesz, még rejtély...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!