Hírek

2015.05.25. 10:30

Graffiti a Haleszban, ezúttal legálisan

Kora reggel három fiatal érkezett szórófejes festékekkel a Halesz parkban lévő, labdarugdaló falként is használt betonfalhoz.

Házi Péter

Fábián Attila a Budai út felé eső résznek áltt neki, Horváth Benedek pedig a kórház felé eső oldalt vette "kezelésbe". Nos, ezúttal nem illegális graffitizés zajlott, hanem egy, a fehérvári önkormányzattal egyeztetett falszépítő akció vette kezdetét. A Colorize csoport – Fábián Attila, Horváth Benedek és Varga-Márfy Milán – a Hotel Platán tűzfalának kidíszítése után alakult meg azzal a céllal, hogy Székesfehérvár romos, szürke, vagy éppen gusztustalanul összefirkált tűzfalait, falfelületeit igényes és a szemet valóban gyönyörködtető alkotásokkal varázsolják szerethetővé. Amint Mészáros Attila alpolgármester a helyszínen elmondta, a városvezetés kezdeményezéseikre pozitívan reagált, így az első közös projekt a Halesz liget betonfalának kidekorálása lett. A Hollandiából csak ezért a munkáért hazajött Fábián Attila egy városi madarat, a verebet festette fel a fal egyik részére, ám a madarat egy nonfiguratív "kompozícióba" ültette, ezzel is utalva a Halesz és Fehérvár harmomikus együttélésére, arra hogy a park milyen fontos a város számára. Horváth Benedek pedig egyfajta "extrém Haleszt" elevenített meg a fal másik oldalán: a park gyönyörű nagy fái alatt egy vagány kisfiú biciklizik, méteres gombák között. Az egész kicsit Tim Burton rajzfilmjeire emlékeztet, de kiválóan feldobja a szürke betonfalat. Varga-Máry Milán, a csoport egyik tagja a Diáktanács elnökeként is képviseli azt az álláspontot, hogy a fiataloknak ki kell nyilvánítaniuk a várossal kapcsolatos vágyaikat, ötleteiket, elvárásaikat – így annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezek megvalósuljanak. A Colorize csoport most az önkormányzat segítségével számba veszi azokat a helyeket, ahol hasonló alkotásokat lehetne megvalósítani, de már most felmerült több helyszín. Például a Tóvárosban az óvoda környékén, vagy éppen a vasút betonfalai, sőt, belváros közeli falak kiszínesítése is felmerült. A mostani akciót egyébként 150 ezer forinttal segítette az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!