Hírek

2015.12.22. 13:42

Gripenek vigyáznak ránk karácsonykor is

Székesfehérvár – Január 8-ig a magyar légierő gripenei, negyedik generációs harci repülői látják el a baltikum légtér védelmét. Ez az első olyan alkalom az ország NATO tagsága óta, amikor technikával, jelentős katonai légvédelmi egységgel vesz részt országhatáron túl ívelő védelmi feladatokban a magyar fél – ezeket a pillanatokat kapta lencsevégre egy orvos alezredes, akinek képeiből kedden nyílt tárlat az ALBA Plázában.

S. Töttő Rita

Négy hónapon keresztül, idén szeptember elseje és 2016. január 8-a között vesz részt Magyarország harci repülőivel a NATO baltikumi légvédelmében. Ennek apropóján „Közös légtér, közös feladat” címmel mutatják be az Alba Plázában a NATO légtér „staféta” védelmi rendszerét, és ennek egy nagyon fontos állomását, a magyar katonák baltikumi szerepvállalását. A megnyitón Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség légierejének parancsnoka, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöksége és tagjai is részt vettek, s méltatták Toperczer István orvos alezredes fotóit, akinek szemszögéből láthatók a tárlaton a NATO feladatot teljesítő JAS39 gripenek, az abban résztvevő katonák és technikai eszközök.

A NATO egyik legértékesebb missziója a három balti államhoz, Észtországhoz, Lettországhoz és Litvániához kapcsolódik. Ebben vállalt szerepet Magyarország új, negyedik generációs harci repülőivel. Az ország gripenei a világ legkorszerűbb eszközei közé tartoznak, melynek köszönhetően hazánk is beléphetett a NATO azon tagállamai közé, amelyek légierejüket a határon kívül is tudják alkalmazni, oltalmazva ezzel a szövetség területét. A fotótárlat információs tábláinak köszönhetően a látogató azt is megtudhatja: a magyar honvédség katonái szeptember elsején a 39. váltás tagjaként váltak a közös feladat folytatóivá, és vele a közös felelősség részeseivé, ezzel is jelezve: Magyarország nem egy egyszerű haszonélvezője a közös Euro-atlanti biztonságnak, de aktív hozzájárulója a közös értékeiket védő képességeknek.

- A képeknek köszönhetően a szemlélő betekintést kaphat a repülők mindennapjaiba, amely egyébként egy zárt világ. Olyan felvételek ezek, amelyeket a gripenekről, a negyedik generációs repülőgépekről nem mindenki tud készíteni – csak azok, akik a közelükbe férnek, a misztikum közelébe kerülhetnek – árulta el a megnyitón Sáfár Albert, ahogy azt is: - Magyarország 1999-ben lett a NATO tagja. Azóta hosszú idő telt el és azóta ez az első olyan missziója a légierőnek a balti térségben, amelyben technikával és közel nyolcvan fővel vesz részt és látja el négy hónapon keresztül a feladatot – tette hozzá a dandártábornok. A magyar légierő tehát január 8-án átadja a stafétát a következő tagállamnak. - Ez azt jelenti, – tette hozzá a dandártábornok - hogy a katonák túl vannak a misszió nagy részén, mely idő alatt helytálltak és eddig csak elismerést kaptak. A feladatot teljesítők karácsonykor is folyamatos készenléti szolgálattal biztosítják a védelmet, hogy a magyar lakosság biztonságban tölthesse a karácsonyi ünnepeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!