Hírek

2017.04.15. 09:33

Május végére újul meg a 69-es gyalogezred szobra

Székesfehérvár - A hét közepe óta üres a Vörösmarty téren az egyik talapzat: a 69-es gyalogezred emlékére 1931-ben állított Bory Jenő alkotást a honvédelmi tárca megbízásából restaurálni vitték.

Kocsis Noémi

Az I. világháború 100. évfordulóján a minisztérium az ország számos "Nagy háborús" köztéri alkotását felújíttatja (a megyében például a lepsényit is). A munkával helybeli szakembert, Kocsis Balázs szobrász-restaurátort bíztak meg, mint ő elmesélte: kb. 20-22 éve újította fel utoljára a szobrot, áttisztította és a korábbi technológiai pótlásmegoldásokat (a korabeli öntőtechnikából adódó felületi lyukakat egyszerű óndugóval pótolták) is kicserélte, kiegészítette.

A bronszobrot helyben az alkotó testvére, Bory Pál öntötte, s mai szemmel is lenyűgöző hozzáértést és szakmai kompetenciát mutat, mondja a restaurátor.

Fotó: Országalbum/Juhász J.

- Ekkora szobrot manapság kisebb darabokból raknának össze, a 69-es honvédeké azonban több nagy darabból áll. Akkoriban még nem állt rendelkezésre a védőgázas hegesztés, mégis sikerült minőségi alkotást létrehozni. Ami a technológiában a 20-as, 30-as években hiányzott, azt ötletes megoldásokkal helyettesítették.

Kocsis Balázs a szobor talapzatát is restaurálja, a tisztítás mellett a szövegfestést is pótolni kell. A munkával május végére készül el, utána a szobor visszakerül a Vörösmarty téri talapzatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!