Hírek

2015.04.19. 14:02

Gyermekeink éltető fája Mezőszilason

Mezőszilas – Az emléklap tanúsága szerint: amint a növő fa megkapaszkodik az anyaföldben, úgy a gyerekek kötődései is erősödjenek falujukhoz, és ragaszkodásuk éltető gyökereikhez.

V. Varga József

Az unokatestvéreket, Nórát és Mátét a kis műanyag lapát meg az öntöző kanna mód felett érdekelte. Lapátolták egyre a földet, öntözték a fát. Nóri húga, a hét hónapos Vivien a hordozható ülőkében inkább csak szundikált volna.

Minden gyermeknek legyen a településen egy éltető fája! Pethes Pál alpolgármester ötletét felkarolta a képviselő-testület, és 2011 tavaszán a Kossuth téren életre is hívta a faültetés hagyomány- és közösségteremtő szép alkalmát. Azóta minden évben, immár a harmadik helyszínen, az előző évben született gyermekek örömére és tiszteletére, közösen a családokkal fát ültetnek, egyben a Föld napját is köszöntendő.

A Kajári család a fa körül: Nóra (b), Gergely, Vivien és Ildikó. Fotó: V. Varga József

Az újonnan felavatott Rákóczi téren – a nemzeti színű szalagot a közelben lakó Nagy Sándor önkormányzati képviselő oldotta ki – most szombaton húsz kisgyermek szülei, nagyszülei ültették el a jövőhordozó hárs- és juhar facsemetéket.

Kajári Vivien névtábláját édesapja és édesanyja, Kajári Gergely és Kajári-Czigler Ildikó kötötte a sudár suhángra, míg a kicsi lányra a nagymama, Cziglerné Miklós Edit vigyázott. A már említett unokatesókat, Nórát és Mátét – akiknek tavaly óta a Széchenyi téren fejlődik a fájuk –, utóbbi anyukája, Magyar-Czigler Edit istápolta.

A gesztus túlmutat önmagán – húzta alá Magyar József polgármester –, a növekvő fákra a növekvő gyerekek vigyázhatnak ezentúl. Aki gyermeket vállal és nevel ezekben a nehéz esztendőkben, hatalmas tiszteletet érdemel – hangsúlyozta Pethes Pál alpolgármester.

Amint megtudtuk: Szilas három közterületén immár közel száz gyermek tiszteletére, örömére növekszik az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!