Hírek

2015.02.26. 11:17

Gyermekhalál-per: meghallgatták a család vallomását (frissítve)

Székesfehérvár – A hallgatóságot egyes részleteknél a rosszullét környékezte. Egyre több minden tárul fel az éhenhalt kisgyermek ügyében.

Kocsis Noémi

Házi őrizetből érkeztek a fehérvári Törvényszékre E-ék, valamennyien feketében. Az anyát, E. Ildikó Rebekát elsőrendű, férjét, F. Balázst másodrendű, a nagyszülőket, E. Tibor Győzőt és E-né M. Teréziát harmad- illetve negyedrendű vádlottként idézték az Édl Gabriella vezette háromtagú bírói tanács elé, az első tárgyalásra. Rajtuk kívül jelen volt még a szintén vád alá helyezett budapesti házi gyermekorvos, M. Gabriella, illetve a kisfiút az elhalálozása előtti hónapokban kezelő, szintén fővárosi természetgyógyász-biorezonancia mérő M. Bertalan is, őket azonban a jövő héten hallgatja majd meg a bíróság. A vádlottak padján ülők valamennyien zárt tárgyalást, illetve – mert a nyomozás szerint beszerzett bizonyítékok álláspontjuk szerint hamisak és kikényszerítettek – az eljárás megszüntetését kérték, a bíróság azonban egyik indítványnak sem adott helyt.

Szemben a vádlottak, jobbra Mile Ildikó ügyész, balra Ifj. Lomnici Zoltán védőügyvéd a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása a Székesfehérvári Törvényszéken 2015. február 26-án. Az ügyész az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők - az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak -, valamint az ötödrendű vádlott (természetgyógyász) cselekményét különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette, míg a hatodrendű vádlott (háziorvos) esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek. MTI Fotó

A tárgyalás az ügyész vádismertetésével kezdődött. Mile Ildikó felolvasásából a nagy számban érdeklődő sajtó előtt eddig nem tudott elborzasztó részletek derültek ki. A vádirat szerint 14 év alatti gyermek sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért kell felelnie a családtagoknak, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért az egészségügyi szakembereknek. (Egyiküknek, a természetgyógyásznak nincs felsőfokú végzettsége és nem tagja az ezt a szakmát űzők hivatalos szervezetének sem, tette hozzá az ügyésznő.)

A vádirat szerint a család nagyon izoláltan élt a módos agárdi családi házban, életvitelüket egészség és tisztaságmánia jellemezte. A kisbaba egészségesen és könnyen született meg 2011. szeptember 16-án, otthon. Addig normális fejlődése azonban a vádlottak egybehangzó véleménye szerint is 6 hónapos kora körül megállt. Vízfejűségre és veleszületett Down-kórra is gyanakodva vizsgálta az őt vagy nyolc alkalommal személyesen meglátogató budapesti doktornő, a védőoltásokat is beadta, de mivel nem állt be számottevő javulás a gyermek állapotában, megváltak tőle és – ez már a tárgyaláson felolvasott, korábbi nyomozati vallomásokból derült ki – az interneten talált M. Bertalant bízta meg unokája kezelésével a nagypapa.

Mile Ildikó ügyésznő a vádat ismerteti, mögötte a vádlottak, akik nem járultak hozzá arcuk közzé tételéhez. Jobbra pirosban a szintén vádolt budapesti házi gyermekorvosnő. A család a tárgyalás során kérdésekre sem akart válaszolni, vallomást sem tettek. Fotó: Koppan Viktor

Őt fél évig lényegében minden pénteken agárdi házukba szállították. Az interneten magát orvosként hirdető, a családtól egyébként fél év alatt több, mint egymillió forintot kasszírozó férfi húsz perces „energetizáló" kezeléseket végzett a levetkőztetett kisgyermeken, minden alkalommal pozitívan nyilatkozva állapotáról, szervezeti működéséről – még akkor is, amikor Benjámin már csont soványra fogyva, nagyon rossz állapotban, felpuffadt hassal, a klasszikus éhezés jeleit mutatva, magatehetetlenül feküdt előtte. (A korábbi vádlotti vallomásokban egybehangzóan megjelenik a gluténérzékenység szinte minden jellemzője, bár ilyen irányultsággal a gyermeket egyik „szakember" sem kezelte – a szerk.)

A család szerint ők gyanakodtak és számos alkalommal rákérdeztek, nem kellene-e másmilyen kezeléseket, netán az általuk egyébként elutasított hagyományos orvoslást igénybe venni, de a természetgyógyász minden alkalommal saját kompetenciáját helyezte előtérbe és megnyugtatta a szülőket: az általa alkalmazott homeopátiás és biorezonanciás kezelésekre jellemző a völgymenet, de a lassú javulás után látványos eredményeknek kell következniük. Még a gyermek halálának napján is ezt hangoztatta a kétségbeesetten telefonáló nagyapának. A végül kihívott mentők már megfeszített újraélesztéssel sem tudták visszahozni a vegetatív állapotba került kisfiút.

A jövő hétre az orvosokat, majd az orvos szakértőket idézte a bíróság a nagy port felvert ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!