Gyöngyvirág a rántottában - meghalt a sportedző

2013. május 06., 16:54 szerző: Kocsis Noémi
komment
A szerencsétlen véletlen okozta egy fehérvári bokszedző halálát a hétvégén.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Virágba borult a honi vizes rétek, árnyékos erdők kedvelt élelme, a medvehagyma - sokan ilyenkor már nem is javasolják a fogyasztását, de a fokhagymaillatú és többféle ásványi anyagban gazdag friss levélkék szedése amúgy is körültekintést igényel. Éppen a szezonja végén történt a tragikus és nem is gyakori esemény: a hétvégén véletlenül gyöngyviráglevél került a medvehagymás ételbe egy ismert fehérvári bokszedző asztalán - az ötvenes, közkedvelt férfi, elismert szakember sajnálatos módon életét vesztette a mérgezővé vált reggeli rántottától.

Az elhunyt a begyűjtött medvehagymából maga készítette el a fogást, amibe a medvehagymával összetéveszthető májusi gyöngyvirág levelei is belekerültek, amelyek nagyban károsítják a szívet és a májat is. Bár az edző rosszul lett, nem fordult orvoshoz, pedig a szakszerű segítség még megmenthette volna.

Mint az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közegészségügyi osztályvezető főorvosa, Gömöri Gábor reagált, a medvehagyma mind a májusi gyöngyvirággal, mind az őszi kikericcsel összetéveszthető. Amennyiben valaki nem tudja egyértelműen megkülönböztetni az étkezési célra felhasználható medvehagymát a két másik, mérgező növénytől, ne szedje maga, hanem inkább vásárolja - intett a szakember.

Ha mérgezés gyanúja merülne fel, azonnal orvoshoz kell sietni, mert a mérgező növények a szívre ható anyagaikkal már egészen kis mennyiségben is igen súlyos tüneteket okozhatnak, akár fatális kimenetellel.

Kocsis Noémi

2013. május 06., 16:54 szerző: Kocsis Noémi

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...