Hírek

2017.05.28. 15:50

Gyorsabbá válik az adategyeztetés

SZÉKESFEHÉRVÁR - Székesfehérvári olvasónk keresett meg bennünket, s elmondta, nehezményezi, hogy miután évekkel ezelőtt, szolgálati járandóságának megállapításakor már rögzítették az öregségi nyugdíjhoz szükséges adatait, most adategyeztetés céljából kapott levelet. Nem értette, miért kell újból egyeztetni azt, ami már megtörtént egyszer.

Dávid Erzsébet

Olvasónk  nehezményezi, hogy miután évekkel ezelőtt, szolgálati járandóságának megállapításakor már rögzítették az öregségi nyugdíjhoz szükséges adatait, most adategyeztetés céljából kapott levelet.Olvasónk keresett meg bennünket, s elmondta, nem érti, miért kell újból egyeztetni azt, ami már megtörtént egyszer. Miután feltehetően másoknál is felmerülhet a kérdés, az adategyeztetési eljárás céljáról, s az azzal kapcsolatos tudnivalókról a Fejér Megyei Kormányhivataltól kértünk tájékoztatást.

A válaszlevélbe megfogalmazottak szerint „az adategyeztetési eljárás legfontosabb célja, hogy a leendő nyugdíjasok - még aktív korukban - tájékoztatást kapjanak a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyaikról, valamint a megszerzett és a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről. Az eljárás célja továbbá, hogy a nyugdíjnyilvántartásban nem, vagy hibásan szereplő adatok javítva legyenek, illetve a hiányzó adatok beérkezzenek.

Bár felvetésére részletes választ kapott az illetékes ügyintézőtől, miután feltehetően másoknál is felmerülhet a kérdés, az adategyeztetési eljárás céljáról, s az azzal kapcsolatos tudnivalókról a Fejér Megyei Kormányhivataltól kértünk, s kaptunk tájékoztatást.

A válaszlevélbe megfogalmazottak szerint, az adategyeztetési eljárás legfontosabb célja, hogy a leendő nyugdíjasok - még aktív korukban - tájékoztatást kapjanak a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyaikról, valamint a megszerzett és a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről.

Kérelemre az eljárás kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kezdődhet el
Fotó: Archív

Az eljárás célja továbbá, hogy a nyugdíjnyilvántartásban nem, vagy hibásan szereplő adatok javítva legyenek, illetve a hiányzó adatok beérkezzenek. Az eljárás keretében tisztázni lehet azokat a jogviszonyokat, amelyekre a nyugdíjnyilvántartásban nincs adat. (Ezek közé tartozik például az 1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje, vagy a sorkatonai szolgálat időtartama, ha az nem munkaviszony ideje alatt volt.) Az adategyeztetés eredményeként a -majdani - nyugdíj elbírálásának folyamata gyorsabbá válik.

Az eljárás indulhat hivatalból és kérelemre is. Kérelemre az eljárás kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kezdődhet el. Egyeztetési eljárás iránti kérelem évente egy alkalommal nyújtható be.

A hivatalból történő adategyeztetési eljárás ütemezetten történik. Az adategyeztetési eljárásról szóló döntést kötelezően figyelembe kell venni a nyugdíj-igény elbírálása során. A hivatalból induló adategyeztetési eljárás során először egy tájékoztató levelet kap a biztosított, volt biztosított. A levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki.

A főigazgatóság honlapján olvasható tájékoztatás szerint az első ütemben a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az 1955. és 1959. között született biztosítottak, volt biztosítottak esetében kerül sor egyeztetésre. Ezeknek a korosztályoknak az esetében tavaly december 31-ig kellett megindítani az eljárást. A második ütemben az 1960. és 1964. között születettek kapnak tájékoztató levelet, illetve kimutatásokat TAJ szám sorrendben a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól.

Az adategyeztetési eljárással kapcsolatos kérdéseikre az ügyfelek az e célra használható zöld számon, vagy személyesen, az illetékes kormányhivatal kerületi/járási hivatalának nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán kaphatnak választ.

személyes egyeztetéshez előzetes időpontfoglalásra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!