Hírek

2017.07.16. 16:45

Ha a szükség megkívánja - A legtöbb nyilvános illemhely ingyenes a megyeszékhelyen

SZÉKESFEHÉRVÁR - Akár turistaként járunk a megyeszékhelyen, akár csak ingázunk a város különböző pontjain, bármikor előfordulhat, hogy "nagyon menni kell".

Szanyi-Nagy Judit

Vannak olyan szituációk, amikor bár gyorsan haza szeretnénk érni, ez mégis lehetetlen feladatnak bizonyul. Ilyenkor jó, ha tudjuk, milyen lehetőségeink vannak a városban - még a nyilvános illemhelyek tekintetében is.

- A Várkörúton, a Rákóczi utcai csomópontnál, a Polgármesteri Hivatal belső udvarában, a Zichy ligetben, a Halesz parkban, valamint a Városi piacon üzemelnek olyan nyilvános illemhelyek, melyeknek működését a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. biztosítja - tudtuk meg Bozai Istvántól, a városgondnokság ügyvezető igazgatójától, aki kiemelte: - Ezeken kívül megemlítendő, hogy az Opole téri játszótéren is működik egy telepített illemhely, amit szintén a Városgondnokság üzemeltet, és ingyenesen áll rendelkezésre a játszótér látogatói számára.

A székesfehérvári nyilvános illemhelyek nagy előnye, hogy a piacon található kivételével mindegyik ingyenesen vehető igénybe. Ott 100 forintba kerül a toalett használata. - Az illemhelyek elvárt számára vonatkozó előírást nem találtunk - válaszolta kérdésünkre Bozai István, hozzátéve: - Az új illemhelyek építésére sem ismerünk külön szabványt, az általános építési szabványok érvényesek a nyilvános WC-k tekintetében is.

A nyilvános illemhelyek elhelyezéséről az 1997. évi, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet ír. E szerint valamennyi (építési) övezetben - ha a helyi építési szabályzat, szabályozási terv másként nem rendelkezik - elhelyezhetők a nyilvános illemhelyek. A rendelet viszont nem tér ki arra, hogy egy városban hány közvécének kell lennie, és arra sem, hogy ezeket hol kell elhelyezni. Nincsen tehát olyan törvényi előírás, amely azt szabályozná, mely helyeken kell nyilvános illemhelyeket üzemeltetni, és ugyanúgy nincsen szabályozva az sem, hogy ki legyen ezeknek a közvécéknek az üzemeltetője, valamint, hogy ingyenesen működő vagy fizetős legyen az illemhely.

Mindenesetre Székesfehérváron ezt a feladatot - minden kötelezettségével együtt - a helyi városgondnokság látja el, akik minden esetben az általános építési szabályoknak megfelelően jártak el. Az ebben olvasható előírások között - az illemhelyekre vonatkozóan - az szerepel, hogy a helyiséget tisztálkodási lehetőséggel kell megtervezni, megvalósítani és fenntartani: a vécékben biztosítani kell a kézmosás lehetőségét. E szerint az illemhelyekhez legalább egy, illetve minden további három berendezési tárgy (WC-csésze vagy vizelde-berendezés) után legalább egy kézmosót kell létesíteni. Továbbá szabályozott az is, hogy az illemhely könnyen tisztítható, fertőtleníthető, valamint önálló szellőzésű és fűthető legyen, ezen túlmenően a csoportos tisztálkodó helyiség fűthető helyiségből nyíljon.

A székesfehérvári nyilvános illemhelyek nyitvatartási ideje az alábbiak szerint alakul:

Városháza tér, a Polgármesteri Hivatal belső udvara: hétfőtől vasárnapig 7 órától 19 óráig

Várkörút: hétfőtől vasárnapig 7 órától 22 óráig

Zichy liget: hétfőtől vasárnapig 7 órától 19 óráig

Halesz park: hétfőtől vasárnapig 8 órától 21 óráig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!