Hírek

2015.02.28. 18:55

Ha jön a szombat, az asszony szövöget

Székesfehérvár - Minden szombaton vagy két tucat asszony gyűlik össze a Rác utcai Kézművesek házában, de szombaton még Nógrád megyéből is érkeztek hozzájuk vendégek, hogy meglessék: hogyan csinálják a fehérváriak?

Kocsis Noémi

Nyolc asszony érkezett Nógrádból, egész pontosan Becskéből, fél 7-kor indultak a Balassagyarmat melletti falucskából, hogy élőben nézzék meg, milyen élő és nagy létszámú szövőklubot működtetnek a fehérváriak. A nógrádi kézműves motívumkincs ugyan gazdagabb, mint a mi mezőföldink, de klubjuk a becskeieknek egyelőre nincs, csak szaktudásuk. A becskei polgármester asszony kezdeményezte, pályázzanak, az elnyert pénzből az asszonyok eljártak egy szövőtanfolyamra, s most a gyakorlatban is szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat.

Fotó: Koppán Viktor

A fehérváriak szeretettel fogadták őket. A szombati fonós-szövős nap albán és macedón hímzések és viseletek vetítéses bemutatásával indult Szenczi Jánosné Zsuzsa fotói elvarázsolták a résztvevőket, ám mint megtudtuk, a csodás hímzett népviseleteket már e két távoli országban is csak a hegyvidéken, eldugott falucskákban viselik, sok helyen pedig már a ládafiából sem tudják elővenni, a fiatalok ugyanis nem őrizték meg az öregek hímzett kincseit. A vetítés után lehetett orsóval és rokkával fonni, szalagszövővel és karmantyúval szőni, illetve kártolni is. Miután e szombaton itt vendégeskedett egy váci szövőszék-készítő is, szó esett az eszközökről, a hátsó szobában pedig csuhéfonást gyakoroltak a lelkes érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!