Hírek

2017.07.21. 18:25

Ha nyár, akkor meleg idő: na de milyen áron? Élet a hőségriadóban

Ha nyár van, itt a meleg idő, nincs is ezzel semmi gond. Azonban a tartós hőséggel, így a hőségriadóval igenis foglalkozni kell, hiszen az nagyban befolyásolja a közérzetünket, sőt, viselkedésünket is.

Szanyi-Nagy Judit

Szökőkút mellett üldögélve, fagyival vagy legyezővel a kézben sétálva, átfutva a permetkapun vagy sapkát viselve - számos módja van annak, hogyan viselhetjük el egy fokkal könnyebben a hőségriadó idején a kinti meleget.

A kint dolgozó munkásoknak azonban nincsen ennyi lehetőségük - bár tény, hőségriadó idején vannak őket is érintő korlátozások, szabályozások. A Dr. Koch László utcában is serényen dolgoznak a szakemberek, jól haladnak a munkával, még úgy is, hogy sok akadály gördült eléjük.

- Van egy konténer, nem messze a mostani munkaterülettől, ahonnan a munkások bármikor kivehetnek egy-egy palack vizet, ha megszomjaznak - mondja az építkezés kinti művezetője, hozzátéve: - Emellett szünetet is szoktunk tartani, nagyjából egyóránként. Ilyenkor leállítjuk a gépeket, befejezzük a munkát, bemegyünk a hűsre, és pihenünk egy tíz-tizenöt percet.

Amúgy nyolc órát dolgoznak kint, reggel héttől délután negyed ötig, amely magában foglal negyedóra reggelizőidőt és egy félórás ebédidőt is. Az uzsonnát, vacsorát már otthon fogyasztják el a munkások. Napközben nem panaszkodnak: hozzászoktak már az időjáráshoz, nyáron és télen is kint vannak.

Az utakat a városgondnokság is felügyeli. Esténként elsősorban lakótelepi, belvárosi részeken locsolnak - tudtuk meg Bozai István városgondnoktól, aki azt is elmondta: ők is betartanak minden, a szabályozás által előírt kötelezettséget. Így munkásaik több vizet kapnak a munkanap folyamán, és a déli időszakban nyújtott pihenőidő áll rendelkezésükre.

Emellett az útinform tájékoztatásából az is kiderült: ezen a hétvégén, tehát július 22-én és 23-án, a tartós kánikula miatt egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból a nehéz tehergépjárművek korlátozás nélkül közlekedhetnek a közutakon. Már csak emiatt is érdemes jobban odafigyelni egymásra az utakon, betartani a követési távolságot, figyelni az előzéskor, elegendő folyadékot inni és bizonyos időközönként pihenni! Hiszen a nagy meleg tompítja az érzékeinket, könnyen elálmosodhatunk, és rossz esetben felelőtlen döntéseket hozhatunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!