Hírek

2015.02.28. 14:50

Habcsókok és más nyalánkságok

Székesfehérvár - Kóla, tonik, habcsók és cukorka: néhány a ma már közértben kapható hétköznapi finomságból, amelyekhez régen csak patikákban lehetett hozzájutni.

Buthy Lilla

Patikából az asztalra: nyalánkságok leánykori néven címmel tartott előadást - olykor kóstolót is - Szima Viktória, a Fekete Sas Patikamúzeumban. Abban az időben, amikor még sokszor ad hoc módon, azonnal kellett elkészíteni az orvosságokat, ki kellett találni, hogyan lehetne eltartani ezeket. Először a méz tartósító hatását fedezték fel a középkor elején, bár édesítőként és gyógyításra már az ókorban is használták. Miután felfedezték a nádcukor és a répacukor előállítási módját, már ezeket részesítették előnyben. Hazánkba az olasz kapcsolatokon, egészen pontosan Beatrix királynén keresztül érkezett meg a cukor. Sok kellemetlen ízű orvosság készült akkoriban, fogyasztásukat csak a cukor tette elviselhetővé, de élvezeti értékük nem lett. Vannak azonban, amiket a mai napig is szívesen fogyasztunk.

Szima Viktória mutatta be a gyógyszerészeti nyalánkságokat

Ilyen a feketecukor, vagyis a melasz, a cukorgyártás mellékterméke, a kondér alján maradt ellenszenves, de édes keverék, ami tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. A könnyen formázható marcipánt is gyógyszerészek árusították, bármilyen gyógynövényt hozzá lehetett keverni. Az ánizs és az édesgyökér ízvilágát kedvelők bizonyára ismerik a gyulladáscsökkentő hatású bocskorszíjat, más néven medvecukrot, amit a 18. század óta árultak a patikák, a szivacsos mályvacukrot pedig anno sebekre ajánlották. A nátha elleni csodaszert, a pemetefűcukrot is sokan kedvelik, bár azt kevesen tudják, hogy magyar találmány.

A patikák polcain találhatták meg eleink a gyógyhatású, kanalas orvosságként is alkalmazható szörpöket, lekvárokat, szirupokat, nyalatokat is. De hogy kerültek sütemények a patikákba? A piskóták, habcsókok gyógyszerészeti haszna az volt, hogy a keserű orvosságokat rá lehetett csöpögtetni, és a beteg nem öklendezte vissza. A kakaó alapú csokoládét ízesítőként és kúpként is hasznosították. A különféle szeszes italokat belsőleg és külsőleg is lehetett alkalmazni: a régi gyógyszertárakban mindig a legfelsőbb polcokon helyezték el ezeket, hogy ne párologjanak túl gyorsan. Az indiánvíz, azaz a tonik maláriagyógyszerként robbant be a köztudatba. Az élénkítő hatású pepsi és a coca cola szintén hosszú utat tett meg a közértekig, utóbbi egyik alapanyaga a kóladión túl, tulajdonképpen a kokain volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!