Hírek

2017.03.09. 09:03

Halál várt az utcán csókolózókra

Ha tavasz, akkor kikelet, felpezsdülő érzelmek, az utcai nagy szerelmek, s nagy összefonódások időszaka. Ám ez régebben korántsem volt tűrt kategória, sőt. A valaha kelt legfurább városi rendelkezések egyik leghátborzongatóbbika minden bizonnyal az a szabályozás volt Nápolyban, amelyet 455 éve vezettek be ezen a napon, március 9-én.

FMH-információ

1562-ben ugyanis a nápolyi városatyák hoztak tiltó rendelkezést a nyilvános helyen csókolózás ellen. Nem ők voltak az elsők: VI. Henrik Angliában 1439 nyarán már kiadott hasonló rendelkezést - igaz, valójában nem a szabadosság, hanem a betegségek és járványok terjedésének megelőzése érdekében - de mivel nem töltötte be megelőző funkcióját, nem sokáig volt érvényben.

Nápolyban a tiltás hasonló okokból született, miután akkoriban söpört végig Itálián a második nagy pestisjárvány, s az emberek annyira féltek a fetőzéstől, hogy az utcán csókolózókat is fertőzötteknek kiáltották ki. Sajnálatosan a csókrendelet sem tudta a járvány továbbterjedését megállítani.

Csóktilalmakról a későbbiek folyamán is tudunk. 1910-ben a francia vasúton vezették be, mondván: késéseket idézhet elő. 1982-ben Iránban hozott hasonló rendeletet a parlament, 1991-ben az egyik pekingi egyetemen tiltották el a diákokat a campuson való csókolózástól - és még a kézen fogva sétálgatástól, sugdolózástól, ölelkezéstől is. A 21. században pedig Moszkvában fontolgattak egy rendelkezést a tiltott helyen való csókokra, ám ez a városlakók olyan élénk nem tetszésével találkozott, hogy végül nem lett belőle semmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!