Hírek

2013.10.17. 15:30

Halálos ítélet Kishantoson

Save Kishantos! Mentsük meg Kishantost! - írták a főút menti molinóra és magába a földbe is a biogazdaság feltagolása ellen tiltakozók.

Kocsis Noémi

Folyt a könny a csütörtöki sajtótájékoztatón Ács Sándorné Éva szeméből, mikor sorolta, november 1. után mi minden számolódhat fel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központban. Az ügyvezető annak kapcsán beszélt újságírók előtt, hogy a másfél évtizede az ország legnagyobb összefüggő területű bio mintagazdaságaként működő intézmény földjeinek bérleti jogát néhány hónapja meghirdette a földművelésügyi tárca, s a jogot a jelenleg gyakorló közhasznú nonprofit kft. mellőzésével nyolc új jelentkező nyerte el. Olyanok, akik eddig csak a szomszédos földterületeket birtokolták, de olyanok is - mint az a 9 nap leforgása alatt a közeli Szabadegyházára áttelepült salgótarjáni építőipari vállalkozás -, akiknek a pályázat benyújtása idején köze sem volt a mezőgazdasághoz.

Ilyen és hasonló visszásságokra is felhívták a figyelmet a csütörtöki sajtótájékoztatón a központ vezetői, illetve a Greenpeace Magyarország jelenlévő képviselői. Szegfalvi Zsolt igazgató és Rodics Katalin regionális kampányfelelős elmondták, a magyar kormány egy hungarikumot akar politikai alapon átjátszani illetéktelen kezekbe: jellemző, hogy a jelenlegi bérlő tíz beadott pályázatából egy sem nyert, a nyerteseknek pedig csak egy éves biogazdálkodási kötelezettségük van. Akik valóban eddig is mezőgazdasággal foglalkoztak, ezt nagyüzemi, vegyszeres formában tették, s a pályázat kritériumai folytán az egy év letelte után semmilyen garancia nincs arra, hogy nem ugyanígy járnak majd el a kishantosi földeken is. Márpedig azokon - a német és a magyar kormány megállapodása alapján létrejött mintagazdaságban, adaptálva a dán népfőiskolai szakmai tudást - immár 21 éve kizárólag vegyszermentes művelést végeznek.

Mint Ácsné Éva ügyvezető hangsúlyozta, minden magyar állampolgárnak szembesülnie kell a ténnyel, hogy a legnagyobb magyar biogazdálkodás tudatos szétverése folyik. Ez hosszú távú negatív hatásait nem csak a szűkebb térségben érezteti majd. A központ jelenlegi 18 hantosi dolgozóját a munkahelye elvesztése megoldhatatlan helyzet elé állítja, a térség munkaerőpiaci mutatóinak romlásán túl azonban nagyobb negatívumot jelent az, hogy a biomajor hirtelen megszüntetése precedenst teremt az itteni 452 hektárnál kisebb, hasonló gazdálkodások megszüntetéséhez.

Közben a földművelésügyi tárca sajtóosztálya ma délután közleményt adott ki, melyben azt írják: a Kishantosi Nonprofit Kft. által bérelt földek meghirdetése harmonizál a kormányzat birtokpolitikai irányelveivel és a Nemzeti Vidékstratégiával, a jövőben az a kívánatos, hogy többen használhassák az állami földeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!