Hírek

2014.01.03. 14:50

Hanna jönni Szingapúr

Nem először (vélhetőleg nem is utoljára) írunk a fehérvári gimnazistáról, Varga Hannáról, aki éppen ma indul vissza tanulmányai színhelyére, a nyüzsgő-bongó, mindig rövidnadrágos időjárású ázsiai országba, Szingapúrba.

Kocsis Noémi

UWC-ösztöndíjas európai, amerikai és ázsiai diáktársai mellett bal szélen áll a fiatal magyar lány

Egy nemzetközi tanulmányi ösztöndíj, az UWC segítségével jutott ki Ázsiába a korábban családjával Székesfehérváron élő Varga Hanna, akivel a szokásos iskolai téli szünet alatt találkoztam, immár természetesen Fehérváron. A fiatal lány mögött kemény félév és egy meghatározó csalódás áll: a magyar közoktatási törvény időközben életbe lépő változása miatt szingapúri féléveit nem, vagy csak egy évnyi kihagyás után tudná honosíttatni, így továbbra is külföldön folytatja tanulmányait, holott az volt a terve, Magyarországon fejezi be a középiskolát és tesz érettségit. Hogy ne veszítsen el évet, ismét elutazott, ma pedig, végzősként már a továbbtanuláson is gondolkodik: kanadai és Egyesült Államok-beli egyetemek ösztöndíjaira pályázna. Mint az eltelt esztendő összefoglalásául kezdetként megemlíti: a folyamatos, 32 fokos és nagyon párás szingapúri lét után kifejezetten örül a magyar télnek, első itthoni napját például egyenesen favágással töltötte, élvezettel lehelgetve ki a fagyos levegőt.

- A tavaly augusztustól mostanáig tartó időszak volt a legnehezebb - mesélte Hanna. - Nem csak a saját tanulmányainkra kellett koncentrálnunk, hanem mentorok is lettünk, én egy most elsőéves, kecskeméti lány felett mentorkodom , neki segítek. Az életem alapvetően azonban nem változott, egyedül a szobánk összetétele módosult, jelenleg egy koreai származású amerikai, egy kelet-timori és egy burmai lánnyal vagyok együtt, nagyon jó kis csapat.

Hanna anyukája, Ildikó egy népszerű blogban írta meg folyamatosan, fejezenként távolban lévő lánya élményeit. A család három nőtagja által vezetett Angyaltollacskák alkotói blogban hol elképesztő, döbbenetes, hol megindító történeteket találni a világról, ahol az egyébként igen talpraesett tizenéves eligazodni próbál. Immár az 57. fejezetnél jár a blogon közölt Hanna ment Szingapúr című anya-sorozat, melyben részletesen ír Ildikó nagyobbik lánya őszi szünetéről is. Ez több, mint kalandosra sikeredett, a szingapúri diákok ugyanis éppen az ottani árvíz betörése előtti napokban készültek Kambodzsába utazni, s hiába az információs világ, a családnak Magyarországról szinte véres verítékébe került valós és megbízható adatokat kapni az ottani helyzet súlyosságáról. A hivatalos hírforrások hol torzan, hol túl könnyedén mutatták be azt, aminek köszönhetően a kis csapat kis híján nekiindult a vakációzásnak vélhetőleg igen súlyos következményekkel járt volna az utazás.

- Márciusban ismét megpróbálunk útra kelni Kambodzsába, remélem, akkor már semmi sem akadályozza meg azt - mondja Hanna, hozzátéve: az első eset, hogy az iskola falai között maradva kellett eltölteniük a szünetet, azért nem csak negatív tapasztalatokkal járt, sőt. Bár a hatalmas kampuszon szinte minden szolgáltatás szünetelt, még internet se nagyon volt és nem kaptak a maradni kényszerülők étkezést, a magukra utaltság valahogy még jobban összekovácsolta a közösséget. Hanna rengeteg időt töltött rajzolással és palacsintát sütött a többieknek.

Az egyetemi felvételikre készülve letette a TOEFL angol nyelvvizsgát és belekezdett egy új csapatsportba: frizbizik és nagyon élvezi. Visszatérve Szingapúrba megkezdődik számára a kéthetes vizsgaidőszak, amely amolyan előérettséginek számít. Társul hozzá egy szakdolgozat-szerű esszé, ő Salvador Daliról ír. A mi leszel, ha nagy leszel? kérdésre nem változtatta meg a választ egy év alatt: még mindig állatorvosnak készül, már túl vannak a patkányboncolási tanulmányon. Közben spanyolul tanul, de érdekli a kínai is, ha felveszik egyetemre, talán azt választja. A lendülete mit sem csökkent és vele beszélgetve az ember tényleg úgy érzi: Varga Hanna előtt az egész világ nyitva áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!